Hoe werkt wedden op wielrennen?

November 15, 2022

Wielrennen is een van de grootste sporten ter wereld. Het vlaggenschip van deze sport, de Tour de France, is het best bekeken sportevenement ter wereld. Ook andere evenementen worden goed bekeken en als sinds het begin van de moderne Olympische Spelen zijn wielrenners van de partij. Mede door de populariteit van het wielrennen in de Lage Landen is er ook veel interesse om te wedden op wielrennen. In deze gids lichten we de belangrijkste zaken toe over het wedden op wielrennen, zodat je goed voorbereid begint aan het wielerseizoen. 

 

Wedden op wielrennen

Wedden op wielrennen is al zo oud als de fiets. Inmiddels is de wielersport een van de grote sporten bij Unibet. Je zet natuurlijk in op de grote evenementen die veel aandacht krijgen, maar ook de zogenaamde Monumenten, klassiekers en andere wedstrijden krijgen alle aandacht. Wel bieden grote evenementen extra inzetten en bijvoorbeeld aanbiedingen met verhoogde odds. 

 

Tour de France

De Ronde van Frankrijk is uitgegroeid tot de belangrijkste wielerronde ter wereld. Sinds de eerste editie in 1903 is de wielerronde alleen onderbroken door de twee wereldoorlogen - zelfs tijdens de coronapandemie werd ‘gewoon’ doorgefietst. De Tour de France vormt niet alleen het middelpunt van de media-aandacht, maar valt ook midden in het seizoen. Het wordt geflankeerd door de twee andere grote rondes: die van Italië en Spanje. 

Doordat de Ronde van Frankrijk voor de hele wielersport het grootste en belangrijkste evenement vormt, is wedden op de Tour de France ook het populairst. Renners zullen, als ze kunnen kiezen, ieder ander evenement overslaan om door Frankrijk te mogen koersen. Hiermee heeft de Tour het sterkste bezettingsveld en staat er het meeste op het spel. 

Bij het inzetten op de Tour de France zet je in op bijvoorbeeld de winnaar van de hele ronde, maar zijn er ook inzetten per etappe die de moeite waard zijn. Er zijn meestal ruim twintig etappes die kansen bieden op winst. Doordat verschillende etappes ook verschillende disciplines aanspreken, liggen hier kansen voor de geïnformeerde speler bij Unibet. 

 

Giro

De Giro d’Italia, de Ronde van Italie, is de eerste grote wielerronde van het seizoen en vindt plaats in mei. Dat seizoen is op dat moment overigens al een tijdje bezig, want alleen Italië heeft dan al vier klassiekers georganiseerd. Toch is de Giro van een andere orde. Net als de Franse tegenhanger bestaat de Giro bijvoorbeeld uit ruim twintig etappes die in krap een maand worden verreden. 
In de top drie met belangrijke wielerrondes staat deze Italiaanse editie op plaats twee. Ook door de plaats op de kalender - met genoeg tijd tussen de Giro en de Tour - is dit voor renners een belangrijke opmaat naar de Tour, terwijl ook het winnen van de Giro een prestigieuze zaak is. Met bekende klimmen als de Stelvio en de Mortirolo of de grindwegen die ook in de Stade Bianche zitten, heeft de Giro veel uitdagende ritten.   

In de Giro zitten ook enkele speciale momenten. Zo is er de Cima Coppi, de prijs voor de renner die als eerste het hoogste punt van de hele ronde bereikt. Inzetten op de Giro werkt grotendeels hetzelfde als bij de Ronde van Frankrijk, doordat de opzet hetzelfde is. Ook hier zijn er speciale categorieën voor de beste klimmer, het puntenklassement en het ploegenklassement.  

 

Vuelta

De Vuelta is de laatste van de drie grote rondes: de Ronde van Spanje. Deze ronde sluit het zomerseizoen af en wordt gereden in september. Voor renners die eerder in het seizoen teleurstellende resultaten hebben overlegd, is de Vuelta soms de belangrijkste ronde van het jaar. Qua prestige staat de Vuelta Ciclista a Espana, zoals de ronde officieel heet, inmiddels bijna gelijk aan de Giro.

Dit heeft even geduurd. Vroeger was de Vuelta een kleinere ronde, maar door de ronde richting het einde van het seizoen te plaatsen en nadrukkelijk op zoek te gaan naar zwaardere etappes. Dat laatste is met name gelukt met de Alto de El Angliru, die inmiddels bekendstaat als een van de zwaarste klimmen in de wielersport.  

Nederland heeft de laatste jaren ook een binding met de Vuelta, doordat Nederland al twee keer een start heeft mogen organiseren. Assen was in 2009 het toneel van vier etappes en de ronde begon in 2022 in Utrecht. Jan Janssen in 1967 en Joop Zoetemelk in 1979 waren tot nog toe de enige twee winnaars. 

Om slim in te zetten op de Vuelta, zorg je dat je een goed beeld hebt van de verschillende etappes. Net als in de Ronde van Frankrijk worden etappes vaak herhaald door de jaren heen. Als vuistregel geldt dat de meeste bergetappes milder zijn dan in Frankrijk of Italië, wat weer invloed heeft op je inzetten en hoe renners de klim tegemoet rijden. Ook het weer kan onstuimig zijn en een grotere invloed hebben dan in de andere rondes. 

 

Monumenten

Behalve de drie grote rondes kent het wielerseizoen ook andere belangrijke wedstrijden die bij Unibet uitgebreid worden aangeboden. Met name de vijf Monumenten zorgen voor extra inzetmogelijkheden. Dit zijn de vijf meest prestigieuze wielerwedstrijden die op één dag worden verreden. 

  • Milaan-San Remo is de eerste grote wielerwedstrijd in het seizoen. Belangrijk hierbij is dat de koers over het algemeen vlak is, wat kansen biedt voor sprinters. 
  • Ronde van Vlaanderen klinkt als een meerdaagse race, maar wordt in één dag verreden. Kenmerkend aan deze ronde zijn smalle en bochtige wegen, afgewisseld door klimmen over heuvels en stukken kasseien. De laatste jaren boeken Nederlandse renners (Niki Terpstra, Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle) aansprekende resultaten. 
  • Parijs-Roubaix staat bekend als een van de zwaarste wielerkoersen. Er zitten lange stukken met (slechte) kasseien in de koers en meer dan eens maken de weersomstandigheden de koers een stuk zwaarder. Door die omstandigheden is de materiaalkeuze vaak belangrijker dan in andere wedstrijden. Er rijden zelfs motoren rond met extra wielen voor renners die schade lijden. 
  • Luik-Bastenaken-Luik is weer een Belgische koers, maar met een heel ander karakter dan de Ronde van Vlaanderen. Het eerste deel (richting Bastenaken) is vrij rustig, maar de terugweg zit vol beklimmingen. Hierdoor is dit een koers voor klimmers. 
  • De Ronde van Lombardije sluit het seizoen af. Deze ronde eindigt rond het Comomeer en wordt vaak gewonnen door sprintende klimmers. 

 

Wielrennen op de Olympische Spelen

Sinds de eerste moderne editie van de Olympische Spelen hoort wielrennen bij het programma. Er zijn vier disciplines op de Zomerspelen die op de fiets verreden worden: baanwielrennen, BMX, mountainbike en wegwielrennen. Hierbij worden dezelfde disciplines verreden als tijdens een grote ronde: tijdritten en wegwedstrijden, zowel individueel als in teamverband. 

 

Baanwielrennen

Baanwielrennen is een heel eigen tak van sport binnen het wielrennen. De meeste renners richten zich op een discipline (al geldt het veldrijden voor veel wielrenners op de weg als training). Het baanwielrennen is bij het grote publiek het bekendst door de Olympische Spelen, maar buiten dat grote evenement zijn er ook andere evenementen zoals de wereldkampioenschappen. 
Baanwielrennen kenmerkt zich doordat de omstandigheden voor de renners weinig veranderen, al zijn sommige banen in het zomerseizoen niet overdekt. Renners rijden op een speciale baanfiets. De bekendste discipline in het baanwielrennen is de achtervolging. Bij een achtervolging met teams moeten minimaal drie (van vier) renners twee renners van het andere team inhalen.  

 

Speciale inzetten voor wielrennen

Net als in veel andere sporten heeft wielrennen een aantal inzetten die specifiek op de sport van toepassing zijn. Hieronder staan twee inzetten die bij het wielrennen kansen bieden om extra in te zetten. 

 

Tijdrit

De tijdrit is een heel eigen competitie binnen een ronde. In de grote rondes zijn altijd minimaal twee tijdritten opgenomen. Waar een gewone etappe op de weg gereden wordt en renners in een peloton rijden en op die manier proberen te winnen, is een tijdrit een individuele rit. Dit vergt een andere mentaliteit, waar sommige renners juist in uitblinken. 

 

Truien

Naast de tijdritten zijn er nog meer subcompetities binnen een grote ronde. Zo zijn er in ieder geval drie klassementen in iedere ronde: het algemeen klassement (de tijd waarin renners de hele ronde rijden), het puntenklassement (waarbij iedere etappe punten uitdeelt) en het bergklassement (voor beklimmingen). Dit zorgt voor drie verschillende inzetten voor de meeste etappes en de meeste rondes. 

 

Waarop moet je letten bij wedden op wielrennen?

Het kiezen van de juiste inzet hangt in het wielrennen van een aantal factoren af. Natuurlijk is er de vorm van de renner die je als winnaar ziet en de etappe die op het programma staat, maar ook de ploeg eromheen, het risico dat een renner gewoonlijk neemt om afstand te nemen van het peloton en weersomstandigheden kunnen een doorslaggevende rol spelen. Ten slotte zijn er de gevreesde valpartijen, die een favoriet zomaar naar de staart van het peloton kunnen veroordelen. 

 

Live wedden op wielrennen

Om het beste in te spelen op die onzekere omstandigheden, biedt Unibet ook live wedden op wielrennen aan. Zeker in combinatie met de livestream zorgt het live wedden ervoor dat je onverwachte wendingen nog kunt meenemen in je weddenschappen - uiteraard worden de odds daar ook op aangepast.