Wedden op Basketbal

Als een van de snelste en meest opwindende sporten ter wereld is basketbal een geweldige sport om op te wedden. Hier bij Unibet staan we klaar om je van alles te voorzien wat je moet weten wanneer je op deze sport gaat wedden. 

Basketbal is een internationale sport, maar het meest dominant in de VS, met de grootste basketbalcompetitie, de NBA. Europa kent ook enkele grote competities, waaronder de Euro League, en ook in Azië neemt de populariteit van de sport snel toe. 

De hoogste eer in basketbal is nog steeds een gouden medaille op de Olympische spelen, maar er wordt ook om de vier jaar een Wereldkampioenschap gehouden. Op clubniveau blijft de NBA echter vooral de grote trekpleister, en fans volgen het vanuit elke uithoek van de wereld.  

Als een van de meest toegankelijke en eenvoudigste sporten om op te wedden, is het geen wonder dat basketbal een populaire keus is als het gaat om online wedden. Deze gids neemt je mee door de populairste wedmarkten voor basketbal, vertelt jou hoe je kunt wedden op de sport en geeft informatie over live streamen en live (in-play) weddenschappen op basketbal. 

  

Basketbalregels 

De regels van basketbal zijn heel simpel, waardoor het ook een van de beste sporten is om naar te kijken en op te wedden. Basketbal is een sport die met 5 tegen 5 spelers wordt gespeeld op een veld, met als doel punten te scoren door de bal door de basket van de tegenstanders te gooien. 

Om twee punten te scoren, moet een speler vanuit het dichtstbijzijnde gebied rond de basket scoren. Een score van drie punten, gewoonlijk bekend als een driepunter, wordt verdiend door de bal van buiten dat gebied te gooien. Worpen voor 1 punt kunnen worden verdiend na een overtreding, waarbij twee pogingen worden toegekend per overtreding. 

Wanneer spelers in balbezit zijn, moeten zij de bal eenmaal per twee stappen laten stuiteren, rekening houdend met de zogenoemde 'schotklok'. Deze timer zorgt ervoor dat de speler de bal niet te lang in bezit houdt en moedigt de snelle actie aan die basketbal zo uniek maakt. 

Elke wedstrijd bestaat uit vier kwarten van elk 12 minuten, waarbij wedstrijden over het algemeen 120 tot 150 minuten duren. Wedstrijden duren meestal langer vanwege time-outs, rustpauzes en onderbrekingen. 

 

Populairste wedmarkten voor basketbal 

Deze spectaculaire en snelle sport behoort tot de 10 snelst groeiende sporten ter wereld. Het is een ongelooflijk intensieve sport – elk seizoen worden er meer dan 1000 wedstrijden gespeeld in de NBA, waardoor je veel keuze hebt als het gaat om het plaatsen van weddenschappen. 

De aard van de sport maakt ook dat er veel scoringskansen zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetbal of hockey. Alleen al de hoeveelheid gescoorde punten vermindert de factor willekeurigheid die men bijvoorbeeld ziet bij wedden op voetbal. Dit is een van de redenen waarom het waarschijnlijker is dat het sterkste team wint in basketbal, in tegenstelling tot bij voetbal. 

  

Uitleg wedden op NBA-wedstrijden 

Als je net begint met wedden op basketbal, plaats je waarschijnlijk je inzet op de uitkomst van een wedstrijd. Een speler kiest dan simpelweg een team waarvan deze denkt dat het zal winnen. Aangezien een gelijkspel onmogelijk is in basketbal, is dit zeker de eenvoudigste manier om van start te gaan met basketbalweddenschappen. Je keuzes zijn als volgt: wedden op winst van het thuisspelende team (1) of op winst van het uitspelende team (2). 

Als de stand na het vierde kwart gelijk is, volgt een verlenging waarin de winnaar wordt bepaald. Met het oog hierop bieden basketbalweddenschappen spelers vaak een weddenschap aan die ook de verlenging omvat. 

Door de manier waarop de score werkt, is handicap betting een andere enorm populaire manier om op basketbal te wedden. Handicap betting werkt daarbij op twee manieren: de zwakkere ploeg krijgt een hypothetisch voordeel, of er worden punten in mindering gebracht bij het sterkere team. Dit zorgt ervoor dat de kansen gelijk zijn en creëert dus een veel evenwichtigere wedstrijd dan de oorspronkelijk onevenwichtige wedstrijd, voor het geval je een weddenschap wilt plaatsen. 

VOORBEELD: 

Golden State Warriors tegen Los Angeles Lakers. Unibet kan je een weddenschap 'Handicap - Inclusief Verlenging' - aanbieden, waarbij Golden State met ten minste zes punten verschil moet winnen (-5,5) of de Lakers met niet meer dan vijf punten verschil moeten verliezen (+5,5). Als je ervoor kiest om op de Golden State Warriors te wedden met deze handicap en ze winnen de wedstrijd met zeven punten verschil, dan win je de weddenschap. Vrij simpel dus. Wedden met een handicap geeft de speler de kans om hogere noteringen te krijgen of om een gewaagde inzet veiliger te maken. 

Er worden 220 punten gescoord in een gemiddelde NBA-wedstrijd. Het is dus geen verrassing dat over/under-wedden ook een zeer aantrekkelijke markt is. Omdat het voorspellen van de juiste score of het totale aantal gescoorde punten ongelooflijk onwaarschijnlijk is, is over/under (hoger/lager) de manier om te wedden bij basketbal. 

VOORBEELD: 

Pistons tegen Bucks. Een speler kiest ervoor om erop te wedden dat er in deze wedstrijd meer of minder punten worden gescoord. Stel dat je inzet op een wedstrijd met +190,5 punten: als er 191 punten worden gescoord, win je de weddenschap. Aangezien het gemiddelde aantal gescoorde punten in een NBA-wedstrijd tussen 180 en 220 ligt, hebben over/under-weddenschappen meestal noteringen die rond deze cijfers liggen. 

Wedden op het resultaat van de eerste kwart en de eerste helft is een andere optie om te wedden op basketbal. Als een team een goede start maakt, maar misschien niet het uithoudingsvermogen heeft om de overwinning binnen te slepen, biedt dit je het voordeel om een winnende weddenschap te plaatsen. Net als een wedstrijdweddenschap, waar je inzet op een team (1 of 2), wedt je in plaats daarvan op het team dat in het eerste kwart of de eerste helft voor zal staan. 

Weddenschappen op een individuele speler zijn ook populair bij basketbalweddenschappen. Gewoonlijk heeft elk team één uitmuntende speler. Misschien besluit je te wedden dat Luka Doncic van de Dallas Mavericks in een wedstrijd topscorer wordt voor zijn team. Als een zeer sterke point guard zijn de noteringen dat Doncic de topscorer wordt tijdens een wedstrijd vrij laag voor deze speler, maar is het risico dat je je inzet verliest ook lager. Wedden op de topscorer is in basketbal een weddenschap met brede spreiding en het is een goede manier om een speler te volgen, ook al ben je geen supporter van het team. 

Wed op basketbal met Unibet