Wedden op Formule 1

Een van de populairste motorsporten om op te wedden is de Formule 1, ook bekend als F1. Duizenden spelers wedden op hun favoriete coureurs in elke Grand Prix. 

Bij Unibet proberen we jou de meest onderhoudende ervaring te geven tijdens het wedden op de F1, door je een breed scala aan aantrekkelijke wedopties te bieden. In het verleden was het alleen mogelijk om te wedden op de winnaar van de F1. Gelukkig is er het een en ander veranderd en nu zijn er meerdere manieren om te genieten van wedden op de Formule 1, met honderden markten gedurende het seizoen en ook tijdens de race. 

De F1 brengt enorme uitdagingen met zich mee voor teams die meedoen aan races en zelfs het kleinste foutje tijdens een pitstop of een minimale aanpassing aan de wagen kan de kans op winst van een coureur verkleinen. 

Je hoeft geen enorme autoliefhebber of speed freak te zijn om te genieten van de wereld van F1-weddenschappen. In deze gids geven we je alle informatie die je nodig hebt om een beter inzicht te krijgen in de Formule 1, en natuurlijk hoe je kunt wedden op deze spectaculaire sport. 

  

Wat is de Formule 1?

Het wordt door velen gezien als de absoluut grootste van alle motorsporten, met racewagens die snelheden bereiken tot 360 km/u, dus het is geen wonder dat dit een echt opwindende sport is om naar te kijken en op te wedden. 

Bovendien is er nog de glamour van de sport – met circuits op luxe locaties wereldwijd zoals Monte-Carlo en Monza, plus al die champagne en niet bepaald slecht uitziende coureurs, is het duidelijk waarom dit zo'n populaire sport is. 

Aan de start van elke F1 Grand Prix race staan circa 20 raceauto's, gewoonlijk verdeeld over 10 teams met twee wagens per team. 

Elk seizoen kent ongeveer 21 Grand Prix-races, maar dit kan variëren. Elke F1-race moet meer dan 305 kilometer lang zijn en doordat elk circuit anders is, varieert ook de hoeveelheid rondes die een coureur aflegt. Het F1-seizoen loopt van maart tot november en is een echte mondiale sport met circuits over de hele wereld. 

De finishpositie van de coureur bepaalt hoeveel punten hij ontvangt, en door alle punten van het hele seizoen op te tellen, wordt één gelukkige coureur gekroond tot F1-kampioen. Er worden niet alleen punten toegekend aan coureurs, maar ook aan teams. Er is dus ook een constructeurskampioenschap. 

Bij wedden op de F1 zijn er enorm veel factoren die van invloed kunnen zijn op het resultaat van een race, waarbij elk circuit unieke uitdagingen oplevert voor zowel de raceauto als de coureur. Monaco en Shanghai zetten, met al hun draaien en bochten, de versnellingsbak flink onder druk omdat er duizenden keren geschakeld moet worden tijdens deze races. Bahrein en Monza zijn beide op maat gemaakte circuits die bijvoorbeeld een uitdaging vormen voor de snelheid en het vermogen van het voertuig, terwijl andere circuits de nadruk leggen op rijvaardigheid en aerodynamica. Het belang van de racewagen is enorm en mag nooit onderschat worden bij het wedden op de F1. 

In de Unibet Sport Blog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom F1, dus we raden je ook zeker aan om daar meer informatie op te doen voor het plaatsen van je aankomende bet.

  

De verschillende inzettypen bij wedden op de F1 

Er zijn overwegend drie verschillende inzettypen bij het wedden op F1, voornamelijk of je besluit te wedden op langetermijnresultaten, outright weddenschappen en live (in-play) wedden tijdens komende competities en races. 

  

Outright wedden op F1 

Net als bij andere sporten gaat het er bij outright wedden op F1 om dat je wedt op de winnaar van een bepaalde Grand Prix. Als de eenvoudigste manier om op F1 te wedden, krijgt je met outright wedden verschillende noteringen voor de F1-coureurs die aan de race deelnemen. Als je nieuw bent in de sport, of nieuw in het wedden op de sport, is dit waarschijnlijk de beste weddenschap om mee te beginnen. 

Als je een outright-weddenschap wilt plaatsen, selecteert je de notering die Unibet aanbiedt en voer je vervolgens het bedrag in dat je wil inzetten. Zodra deze stap is voltooid, wordt je potentiële winst weergegeven. Als jouw gekozen coureur de race wint, win je de weddenschap. 

Inzetten op een finishpositie is een andere aantrekkelijke manier om outright te wedden op de F1 met Unibet. Dit is beperkt tot uitsluitend de 3 mogelijke podiumplaatsen: de coureurs die in de top 3 finishen. Je kiest bij het wedden op de F1 in dit geval welke rijder er volgens jou op een van de plaatsen 1 t/m 3 finisht. 

VOORBEELD: 

De notering voor Max Verstappen om een race te winnen is 13.00, terwijl de notering dat Verstappen in de top 3 eindigt op 2.00 staat. Wedden op een podiumfinish is dus veiliger en daarbij horen lagere noteringen en een lagere opbrengst. 

 

Langetermijn wedden op F1 

Seizoenslange markten zijn een andere manier om op de F1 te wedden. In dit geval kan je wedden op welk team het seizoen wint. Hoewel dit vergelijkbaar is met outright wedden, is het grootste verschil tussen deze twee soorten weddenschappen dat je nu inzet op welk team of coureur de meeste punten wint gedurende een F1-seizoen. 

De noteringen kunnen in elk F1-seizoen behoorlijk fluctueren. Laten we eens bekijken hoe dit jouw weddenschap kan beïnvloeden. 

VOORBEELD: 

Een team wint 8 van de eerste 12 Grand Prix-races, wat op zijn beurt hun kansen op het winnen van het constructeurskampioenschap doet verschuiven omdat ze favoriet worden. Naarmate het seizoen vordert, kan een rivaliserend team dichterbij komen en dit zal veranderingen in de noteringen van elk team veroorzaken. Ervaren spelers proberen het ideale moment te anticiperen tijdens een seizoen waarop ze een weddenschap plaatsen op de titel. 

  

Formule 1 – Live weddenschappen 

Als je geniet van de spanning van live (in-play) wedden op de F1, bieden we je hier bij Unibet de gelegenheid om dat te doen. Vastberadenheid en snelle besluitvaardigheid zijn essentiële kenmerken van een succesvolle live sportwedder. Met andere sporten, zoals tennis, voetbal of basketbal, kan je ver komen door de vorm van spelers te bestuderen en een universele benadering te gebruiken voor je weddenschappen.  Het verschil met live weddenschappen op de F1 is dat je je oordeel voortdurend opnieuw moet bepalen gedurende een race, soms in situaties met een complexe dynamiek. Natuurlijk moet je altijd proberen een stap vooruit te blijven wanneer je live wilt wedden op de Formule 1. 

Er kunnen tactische voordelen ontstaan wanneer een coureur zijn pitstop maakt. De racer moet tijdens de race ten minste eenmaal van banden wisselen die een andere compound hebben. Als je goed kan inschatten wanneer dit kan gebeuren is het een geweldige manier om jezelf een voordeel te geven tijdens live wedden op de F1.  

Commentatoren zijn een zeer waardevolle bron van informatie als je naar de F1 kijkt. Deze mannen zijn absolute experts op dit gebied. Luisteren naar hen is een handige manier om de rondetijden tijdens de race in de gaten te houden. Als je wilt zien wanneer een bepaalde coureur een pitstop gaat maken, kan je naar de informatie luisteren die afkomstig is van de radio's van de coureurs. 

Als je denkt dat een coureur op het verkeerde moment de pits gaat opzoeken, kan dit een beslissende factor zijn om niet op hem te wedden. Aan de andere kant zou dit een goed moment voor je kunnen zijn om op de rivaal van die coureur in te zetten. 

  

Weddenschappen F1-kwalificatie 

De prestaties van een coureur tijdens de kwalificaties vóór de race zijn ook een krachtige indicator van de manier waarop hij tijdens de eigenlijke race zal presteren. Kwalificatieraces worden gehouden op de zaterdag vóór de race, waarbij elk team probeert de snelst mogelijke rondetijd neer te zetten, die op zijn beurt bepalend is voor de positie van de coureur op de startopstelling op zondag. Dit wordt vaak over het hoofd gezien door spelers die wedden op de Formule 1, terwijl het eigenlijk een integraal onderdeel is van het raceweekend, soms even belangrijk als de eigenlijke race. 

Er moet ook rekening worden gehouden met invloeden zoals het type circuit en de prestaties van een wagen op een bepaald circuit. Tijdens de drie kwalificatiesessies proberen de rijders uitschakeling te voorkomen en door te gaan naar de volgende fase. Factoren waarmee rekening moet worden gehouden zijn auto's met de beste wegligging of prestaties op het rechte stuk, die kunnen bepalen welke coureur de snelste rondetijd neerzet. 

Je kan weddenschappen op kwalificatieraces zien als een introductie of opwarmrondje voor de race zelf. Kwalificatietijden zijn iets waar alle mensen die regelmatig op F1-races wedden rekening mee houden. Vanwege de snelle, spectaculaire actie is het zeker iets waar je bewust van moet zijn. 

'Eén-twee' is een term die wordt gebruikt in F1-weddenschappen. Simpel gezegd is dit wanneer een Formule 1-team zowel eerste als tweede wordt tijdens de kwalificatie, waardoor ze de hele voorste rij van de startgrid innemen. Rijders streven ernaar op deze manier samen te kunnen werken en hun tegenstanders te blokkeren. 

Teams kunnen in de F1 boetes opgelegd krijgen vanwege het overtreden van verschillende regels met betrekking tot de auto zelf, of sancties die rechtstreeks betrekking hebben op de coureur vanwege iets wat deze tijdens de race heeft gedaan. 

  

Wed op de Formule 1 met Unibet