Wedden op Tennis

Wedden op tennis kan eerst wat intimiderend lijken, vooral als je niet bekend bent met de sport. Deze gids leidt jou gelukkig door de stappen voor wedden op tennis en kan het ook jouw kennis van de sport vergroten naarmate je meer weddenschappen plaatst. 

Tennistoernooien voor mannen en vrouwen vinden het hele jaar plaats, met uitzondering van december, zodat je voldoende kansen hebt om te kijken naar en te wedden op wedstrijden. 

We zullen uitleggen hoe de tennisregels in elkaar steken, de grondslagen van wedden op tennis geven en je in de juiste richting leiden van de beste tennismarkten om op te wedden voor spelers van elk ervaringsniveau. 

  

INHOUDSOPGAVE 

  • Tennisregels – Wat je moet weten 
  • Puntentelling tennis en hoe het werkt  
  • Hoe wedden op tennis werkt 
  • Wat voor type weddenschap kan ik op tennis plaatsen? 
  • Handicap-wedden bij tennis 
  • Live wedden op tennis 
  • Tennis - Live streamen en wedden 

 

Tennisregels – Wat je moet weten  

Elk jaar genieten miljoenen mensen van tennis, een van 's werelds populairste sporten. De sport wordt 1 tegen 1 gespeeld, of 2 tegen 2, ook wel bekend als dubbelspel. 

Het doel is de bal te slaan zodat deze in het speelveld van de tegenstander terechtkomt. Hierdoor kan de speler games, sets en uiteindelijk de match winnen. Behalve door de bal in het speelveld van de tegenstander te laten neerkomen, kunnen punten worden gescoord door de tegenstander een fout te laten maken, bijvoorbeeld door deze de bal in het net te laten slaan, een bal buiten de lijnen te laten slaan of door de bal langs de tegenstander te slaan zodat de bal meer dan één keer in diens speelveld stuitert. 

  

Puntentelling tennis en hoe het werkt 

In het begin kan de puntentelling bij tennis enigszins gecompliceerd lijken, maar het wordt duidelijker zodra je er beter mee bekend raakt. De eerste speler die zes games wint, wint de set en de eerste speler die twee off drie sets wint, wint de match, afhankelijk van de lengte van de match. 

Beide spelers beginnen op 0 of 'love', zoals dat bij tennis heet. De puntentelling is 15, 30, 40, game. Wanneer een speler aan het begin van een spel serveert en een punt scoort, is de score 15-0. Als de tegenpartij dan een punt scoort, is de score 15-15 totdat een van de spelers 'game' bereikt door vier punten te scoren.  

Een speler moet een game winnen met ten minste twee punten verschil. Als de score 40-40 is, gaat het spel naar 'deuce' en moet een speler eerst op voordeel komen voordat het winnende punt voor de game kan worden gescoord. Als een speler voordeel heeft maar het volgende punt verliest, keert de score weer terug naar deuce. 

Om een set te winnen, moet de speler zes games winnen. Net als bij de punten in een game moet een set ook gewonnen worden met twee games verschil. Dus als de score 5-5 is in games, moet een van de spelers nog twee games winnen om er 7-5 van te maken en dus de set te winnen. Om het risico op te lang durende set te beperken, wordt een regel opgelegd dat als de spelers 6-6 (deuce) in games bereiken, er een tie-break plaatsvindt. De eerste speler die op zeven games komt, wint dan de set. Ook hier moet de speler opnieuw winnen met twee punten verschil. Een tie-break kan dan ook onbeperkt voortduren. 

Over het algemeen worden tenniswedstrijden gespeeld over drie sets en de eerste speler die twee sets wint, is de winnaar van de match. Een uitzondering op deze regel zijn tenniswedstrijden om Grand Slam-titels, waar bij de mannen 5 sets worden gespeeld. 

Grand Slam-evenementen dwingen ook een regel af waarbij de vijfde set in een match niet gewonnen kan worden door een tie-break. In het verleden leidde dit tot wedstrijden die meer dan 10 uur duurden, zoals in 2010 in het geval van John Isner tegen Nicolas Mahut. 

  

Hoe wedden op tennis werkt 

Bij Unibet bieden we een grote verscheidenheid aan manieren om te wedden op tennis. Of je nu een gokje wilt wagen op de ATP-tour, bij Grand Slam-evenementen of de WTA-tour voor vrouwen, we hebben het allemaal en meer. 

Een van de meest toegankelijke manieren om op tennis te wedden, vooral als je nieuw bent in wedden op tennis, is om de wereldranglijsten te bekijken voordat je begint. Wereldranglijsten worden opgesteld op basis van rankingpunten die worden toegekend voor het spelen van toernooien – hoe prestigieuzer het toernooi, des te groter het aantal rankingpunten dat een speler kan verdienen. 

Daarnaast kun je onze Unibet Sport Blog raadplegen voor actueel tennis nieuws, zodat je up-to-date bent van de laatste ontwikkelingen.

Zodra je meer informatie hebt over de spelers, kan je je concentreren op andere factoren. Een van de belangrijkste is het oppervlak waarop de wedstrijd wordt gespeeld. In de regel zijn er drie verschillende soorten banen: gras, hardcourt en gravel. Sommige spelers passen zich beter aan deze verschillende oppervlakken aan, wat nuttig is om te onthouden als je wed op tennis. 

  

Wat voor type weddenschap kan ik op tennis plaatsen? 

Outright wedden

Een van de meest voorkomende en aansprekende manieren om op tennis te wedden is outright-wedden. Met outright-wedden op tennis wed je gewoon op de speler waarvan je denkt dat die een bepaald toernooi zal winnen. 

Long-form wedden

Met Long-form-wedden kan je wedden op een speler en diens voortgang (of het ontbreken ervan) in een toernooi. Als je nieuw bent in de sport, is dit een geweldige manier om een speler te hebben om te volgen tijdens het toernooi. 

Match wedden

Een andere manier om op tennis te wedden is 'match-wedden', een eenvoudig concept waarbij je wed op de speler waarvan je denkt dat die de wedstrijd gaat winnen. Een van de zaken die tennis als sport aantrekkelijk maken, is dat het niet kan eindigen in een gelijkspel, dus je hoeft alleen maar de winnaar van een bepaalde wedstrijd te kiezen. 

Games en sets wedden

Wedden op games en sets is een andere populaire manier om op deze sport te wedden. Zoals eerder besproken, bestaat een tenniswedstrijd uit drie of vijf sets, waarbij elke set uit minimaal zes games bestaat. Wedden op over/under (hoger/lager) op sets en games is een andere manier om te wedden op tennis.  

VOORBEELD: 

Je hebt een weddenschap op 'Over 9,5 games' in de derde set. Zodra die set minimaal 10 games behaald, win je de weddenschap. Je kunt ook inzetten op de exacte score in games en sets, plus of er deuces of tie-breaks plaatsvinden. 

  

Handicap-wedden bij tennis 

Handicap-wedden is een ander veelgebruikt type weddenschap bij tennis, waarbij zowel op games als op sets wordt gewed. Net als bij andere vormen van handicap-wedden krijgt een speler een hypothetisch voordeel of nadeel dat wordt weergegeven als + of -. 

VOORBEELD: 

Stefanos Tsitsipas tegen Kei Nishikori in de US Open. Je plaatst een weddenschap op een -1,5 game handicap voor Stefanos Tsitsipas. Als Tsitsipas de set wint met ten minste twee games verschil, win je de weddenschap. 

Nog een leuke manier om te wedden is om spelers te steunen tijdens een bepaald toernooi of zelfs gedurende het hele seizoen. Je kan bijvoorbeeld wedden op het feit dat gravelspecialist Dominic Thiem minimaal één Grand Slam-titel wint in het seizoen. Dit geeft je wat lucht als Thiem het tijdens de eerste twee grandslams van het jaar laat liggen. 

Je kan ook besluiten om te wedden op het feit dat een speler in een bepaalde ronde wordt uitgeschakeld in het toernooi. Misschien denk je dat een speler als Simona Halep moeiteloos door de openingsronden van de Franse Open komt maar ben je wat minder overtuigd dat ze de halve finales haalt, omdat er een mogelijkheid is dat ze Naomi Osaka kan tegenkomen in de kwartfinale. In dit scenario zou je kunnen wedden dat Halep het toernooi verlaat vóór of in de kwartfinale. 

  

Live wedden op tennis 

Tennis is een spel dat echt bij live wedden past, omdat er regelmatig pauzes zijn tussen games en soms ook tussen punten. Live markten verschuiven constant in tennis vanwege de snelheid waarmee het spel zich kan ontwikkelen tussen de twee of vier spelers. 

Live wedden op tennis is populair bij doorgewinterde spelers als een manier om de noteringen in hun voordeel te gebruiken. 

Dit is met name relevant bij het herentennis, waar het serveren cruciaal is voor het winnen van een wedstrijd. Aangezien het bij het mannentennis zo relevant is wie er mag serveren, kan een servicebreak – de actie waarbij de speler die de service retourneert de game wint - grote schommelingen in de noteringen veroorzaken. 

Door de aard van het vrouwentennis, waar de service een minder belangrijke factor is in de wedstrijd, is het in het algemeen ongetwijfeld een meer competitieve en op vaardigheden gebaseerde sport.  Weddenschappen op vrouwentennis vóór de wedstrijd kunnen als minder stabiel worden geacht dan bij het mannentennis, vanwege de schommelingen in de noteringen tijdens een tenniswedstrijd voor vrouwen. Het vrouwentennis kent veel meer servicebreaks, waardoor het de ideale aanvulling is op live weddenschappen. 

Sommige fans van wedden op tennis wagen graag midden in een game een gokje op de uitkomst van games of zelfs punten. Er is een beetje geluk en veel vaardigheid voor nodig om te kunnen beoordelen of een speler de service gaat breken en een grote verandering in de noteringen zal veroorzaken. 

 

Tennis - Live streamen en wedden

Live streamen zal jou niet alleen direct met de actie verbinden, maar stelt je ook in staat een meer doordachte voorspelling te maken wanneer je besluit op een wedstrijd te wedden. Met Unibet kan je er zeker van zijn dat we bij de grootste en beste tennistoernooien ter wereld aanwezig zullen zijn, zoals ATP, Wimbledon, WTA en de Franse Open. 

Factoren zoals het temperament van een speler, diens huidige emotionele toestand, de mate van stress die de speler al dan niet ondervindt, zijn alle aspecten die van invloed kunnen zijn op jouw weddenschap.  

Omdat tennis een internationale sport is, kan je bij ons ook livestreams bekijken uit Azië, Australië, de Verenigde Staten of Zuid-Amerika, waardoor het de perfecte 24-uurs sport is om op te wedden. 

Bezoek onze live streaming-pagina om de beschikbare tennisevenementen te bekijken. 

  

Wed op tennis met Unibet