Lees meer
Hoewel België voor veel Nederlanders dichtbij voelt, is het Belgisch voetbal bij ons vaak minder bekend dan bijvoorbeeld de competities in Frankrijk, Spanje en Italië. En dat terwijl Nederlandse clubs met enige regelmaat blijven nadenken over het samensmelten van de Belgische en Nederlandse competities. Bovendien is de Belgische hoogste klasse de oudste competitie van het Europese vasteland.
Voorlopig blijft het Belgische voetbal op zich staan, met de beroemde play-offs in de Profvoetbal 1A klasse, een bekertoernooi dat toegang geeft tot Europees voetbal en een lange lijst aan bekende teams en spelers.
Zoals gebruikelijk zijn er in Belgie twee belangrijke voetbalcompetities: de hoogste klasse in de voetbalpiramide en de Beker van Belgie. De hoogste klasse bestaat uit achttien clubs, die een gewoon seizoen tegen elkaar spelen en waarvan de bovenste acht clubs zich kwalificeren voor de play-offs.
De hoogste klasse van het Belgische voetbal is het JPL voetbal. Hiervanuit degradeert sowieso één team naar de Eerste klasse B, het tweede niveau. Eigenlijk spelen alle andere teams nog play-offs, voor het kampioenschap, voor Europees voetbal of voor lijfsbehoud.
De reguliere competitie duurt 34 wedstrijden, waarbij ieder team twee keer tegen de andere teams speelt. Aan het eind van die competitie, worden de bovenste acht teams ingedeeld in twee poules voor play-offs 1 of play-offs 2.
Door de play-offs 1 wordt de kampioen bepaald. Deze vier hoogst geplaatste teams beginnen niet op nul, maar krijgen de helft van het gehaalde puntentotaal (afgerond naar boven). Hierdoor komen teams weer dichter bij elkaar qua punten. Vervolgens wordt een thuis- en uitwedstrijd afgewerkt, waar iedere winst weer drie punten oplevert en een gelijkspel goed is voor een punt.
In 2022 eindigde Union Sint-Gillis bijvoorbeeld als eerste in de reguliere competitie met 77 punten en Club Brugge als tweede met 72 punten. Deze teams begonnen met 39 en 36 punten aan de play-offs. In de play-offs won Brugge viermaal, hoewel het twee keer gelijk speelde. In totaal leverden de play-offs daardoor 14 punten op voor de Bruggenaren: 50 in totaal. Voor Sint-Gillis was het scenario donkerder. De twee winstpartijen en een gelijkspel waren goed voor zeven punten: 46 in totaal. Club Brugge werd dus kampioen.
Behalve de kampioen plaatsen ook de andere drie teams zich voor Europa. De vice-kampioen plaatst zich voor de voorrondes van de Champions League, terwijl de andere twee ploegen zich kwalificeren voor de voorrondes van de Conference League. Hiermee is er nog een ticket over voor de Europa League, waar in play-offs 2 over wordt gevochten.
Play-offs 2 werken hetzelfde, met hetzelfde puntensysteem. Alleen de winnaar van deze groep wint een ticket voor Europees voetbal, de andere teams blijven met lege handen achter.
Naast de reguliere competitie is er ook een bekertoernooi. Deze Beker van Belgie wordt tegenwoordig vernoemd naar een bekend chipsmerk en geeft recht op een ticket in de Europa League voor de winnaar.
Deze Belgische beker begint met liefst 314 teams, die op verschillende momenten instromen. Vanaf de vierde ronde doen ook profclubs mee, hoewel pas in de 1/16e finale ook teams meedoen uit de hoogste divisie.
De winnaar van de beker en de uiteindelijke kampioen van de hoogste klasse plaatsen zich allebei voor de Belgische Supercup.
Behalve de inzetten op alle wedstrijden zijn er natuurlijk ook inzetten op de competities. Denk bijvoorbeeld aan het voorspellen van de winnaar van de Jupiler Pro League of de Challenger Pro League. Daarnaast is het altijd mogelijk om in te zetten op of een team wel of niet de playoffs haalt. Ook zijn er weddenschappen op de prestaties van spelers. Kies bijvoorbeeld de topscorer van de diverse competities, waarbij de odds gedurende het seizoen steeds worden aangepast.
Als de wedstrijden bezig zijn, is het ook mogelijk om live te wedden op Belgisch voetbal. De meeste wedstrijden worden in het weekend gespeeld, zodat je in het weekend kunt inzetten op bijvoorbeeld Standard Luik, RCGenk, Club Brugge Royal Antwerp FC.
De play-offs vormen een bijzonderheid aan het Belgisch voetbal waardoor het voorspellen van de kampioen een stuk lastiger is. Laat een club die in de top vier eindigt het vaak liggen tegen de ‘kleintjes’, maar speelt het veel beter tegen grote clubs, dan kunnen de play-offs veel beter uitpakken dan het puntentotaal uit de gewone competitie. Wil je meer kennis op doen over wedden op voetbal, bekijk dan onze Voetbal Wedgids eens.
Bij Unibet is wedden op het Belgisch voetbal een fluitje van een cent. Of je nu gaat voor outrights weddenschappen op de topscorer van België of juist voor live wedden gaat met de Unibet app, je speelt altijd met de beste odds en met het grootste aanbod van weddenschappen. Kijk zelf waar jij op inzet.