06:50 Europe/Amsterdam
Formule 1

F1 Preview Grand Prix van Las Vegas 2023

november 12, 2023november 14th, 2023

Dit weekend vindt de voorlaatste ronde van het Formule 1-seizoen 2023 plaats. En wat voor een. Eentje die wellicht beter als laatste gereden kon woorden, om het seizoen met een knaller af te sluiten. Want voor deze race gaan we naar de entertainmenthoofdstad van de wereld: Sin City Las Vegas. Coureurs racen dwars door de stad, inclusief de bekende Las Vegas Strip. Al maanden, jaren zelfs, is de organisatie aan het werk om deze race niets anders dan spectaculair te maken.
Het is de derde Grand Prix in de Verenigde Staten in dit F1 2023 seizoen, na eerdere races in Miami en Austin, die beide gewonnen werden door wereldkampioen Max Verstappen. Bij Unibet zijn we er natuurlijk weer bij en bespreken het laatste F1 nieuws, alles over het Las Vegas Street Circuit en de beste odds.

De Formule 1-race in Las Vegas heeft tot nu toe twee keer plaatsgevonden, en wel in de vroege jaren 80. Deze races werden gehouden onder de naam Caesars Palace Grand Prix. De eerste race vond plaats in 1981 en de tweede in 1982. De twee eerdere races in Las Vegas vonden plaats op een circuit dat was aangelegd op de parkeerplaats van het Caesars Palace hotel en casino. Deze locatie viel destijds niet erg in de smaak bij zowel de coureurs als de fans, vanwege het beperkte en eentonige ontwerp van het parcours. De aanstaande Grand Prix van Las Vegas in 2023 markeert dus de terugkeer van de Formule 1 naar Las Vegas na een afwezigheid van meer dan 40 jaar.

De nieuwe editie van de Las Vegas Grand Prix brengt een aanzienlijke verandering. Naar verluidt is er meer dan 500 miljoen dollar geinvesteerd in de aanleg van het circuit en de bijbehorende infrastructuur, allemaal in een spectaculaire omgeving. Deze nachtrace, aangekondigd in maart van het vorige jaar, lijkt voor de komende tien jaar een vaste plek op de racekalender te krijgen, dankzij de goedkeuring van de autoriteiten in Las Vegas voor het gebruik van de Strip. Ondanks enige lokale weerstand tegen de voorbereidingen, biedt dit nieuwe circuit, vooral voor teams en coureurs die lager in het klassement staan, unieke kansen. Zij kunnen mogelijk verrassende resultaten behalen voor de seizoensfinale op het bekendere circuit in Abu Dhabi.

Het raceweekend in Las Vegas heeft een uniek tijdschema. Het begint op woensdag met een feestelijke openingsceremonie om 19:30 uur lokale tijd. Het meest opvallende is de Grand Prix op zaterdag, die uitzonderlijk laat start, namelijk om 22:00 uur. Dit is de eerste keer sinds de Zuid-Afrikaanse Grand Prix in 1985 dat een Formule 1-race op een zaterdag wordt gehouden. Door deze late starttijd vinden de sessies plaats in potentieel zeer koude omstandigheden, iets wat oorspronkelijk niet volledig was overwogen. De temperaturen kunnen dalen tot onder de vijf graden Celsius, waardoor het mogelijk de koudste Grand Prix in de geschiedenis wordt. Dit vormt een groot contrast met de race in 1982 in Vegas, waar de coureurs juist te kampen hadden met de hitte van de woestijn. De lagere temperaturen zorgen voor minder grip op het circuit en kunnen de baancondities sneller doen veranderen, wat een extra uitdaging vormt voor de teams en coureurs.

TIJDSCHEMA GP LAS VEGAS (Nederlandse tijd)

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training Vrijdag 17 november 05:30 – 06:30
Tweede vrije training Vrijdag 17 november 09:00 – 10:00
Derde vrije training Zaterdag 18 november 05:30 – 06:30
Kwalificatie Zaterdag 18 november 09:00 – 10:00
Race Zondag 19 november 07:00 – 09:00
Las Vegas GP F1

Las Vegas Street Circuit

De Grand Prix van Las Vegas is een opvallende nieuwe toevoeging aan de Formule 1-kalender. Dit unieke circuit, meer dan alleen een racebaan, kronkelt door het centrum van Las Vegas en passeert enkele van de meest iconische locaties van de stad. Stel je voor hoe coureurs met hoge snelheden voorbij het Bellagio razen, omringd door de schitterende neonlichten van het Caesars Palace. Gaaf.

Het circuit is opvallend breed voor een stratencircuit, met een breedte die varieert tussen 12 en 15 meter. Deze breedte maakt het in theorie makkelijker voor auto’s om naast elkaar te rijden, wat meer inhaalmogelijkheden biedt vergeleken met een nauwer circuit zoals in Monaco. Daarnaast wordt verwacht dat de coureurs op dit circuit topsnelheden van ongeveer 342 km/u kunnen bereiken, met een gemiddelde snelheid van 237 km/u, wat het een van de snelste races op de kalender maakt​.

De race voegt een uniek aspect toe aan de Formule 1: het combineert de hoogste snelheid en technische vaardigheid van de sport met het rauwe, haast theatrale karakter van Las Vegas. Het is meer dan alleen de snelheid die indruk maakt; het is de entourage, de glinstering van de stad die nooit slaapt, die een extra dimensie geeft aan de ervaring. Het is een race waar niet alleen tactiek en snelheid centraal staan, maar ook de grandeur van de omgeving.

Het gloednieuwe stratencircuit is 6.201 km lang, met 17 bochten en een zeer lange 1,9 km rechte lijn langs de Strip. Bocht één is een haarspeldbocht, gevolgd door een linkerbocht en een snelle rechter, waarbij het permanente deel eindigt en coureurs de straten van Vegas opgaan. Na enkele snelle bochten navigeren de coureurs een langzame linkerbocht op de Strip, gevolgd door enkele langzame bochten die leiden naar de laatste rechte lijn op Harmon Avenue, voor een snelle linkerbocht bij de finishlijn. Vooral de lange rechte lijn langs de Strip belooft een adembenemend schouwspel, waar snelheden tot het uiterste worden gedreven.

F1 Verwachtingen en wedtips

Max Verstappen staat natuurlijk bovenaan de lijst van favorieten voor de race in Las Vegas. Interessant genoeg kan hij, als hij wint, het indrukwekkende record van Sebastian Vettel van 53 Grand Prix-overwinningen evenaren. Weer een mijlpaal.Dan hebben we Mercedes. Na hun teleurstellende prestatie in Brazilië, die Toto Wolff beschreef als het “slechtste weekend in 13 jaar”, zijn alle ogen gericht op hoe ze zich zullen herpakken. Kunnen ze verrassen? Charles Leclerc hoopt zich te herstellen van de pech in Brazilië, waar hij door een hydraulisch probleem uitviel. Hij richt zich op een sterke prestatie in Las Vegas. Sergio Perez staat bekend om zijn vaardigheden op stratencircuits en zijn expertise in bandenbeheer. Deze kwaliteiten kunnen hem een voordeel geven op het koele stratencircuit van Las Vegas. Een goede prestatie in deze race kan belangrijk zijn voor zijn vooruitzichten in het seizoen 2024.

Wedden op de F1 GP Las Vegas

Las Vegas is een waar paradijs voor iedereen die graag een gokje waagt. Maar met Unibet hoef je niet naar Las Vegas te reizen om deel uit te maken van het spektakel. Je kunt live meegenieten én wedden op de actie via Unibet.nl. Met de nieuwe en onvoorspelbare Grand Prix van Las Vegas als toevoeging aan de Formule 1-kalender, biedt Unibet Nederland fans de mogelijkheid om in te zetten op alles van racewinnaars tot podiumplaatsen, met een breed scala aan markten en odds.
Unibet maakt het wedden op Formule 1 toegankelijk en spannend, met opties voor live weddenschappen waarmee je tijdens de race kunt inzetten. Met steeds veranderende odds en de kans om live in te zetten op de race, brengt Unibet de dynamiek van de Formule 1 rechtstreeks naar je scherm.
Bij Unibet kun je inzetten op een breed scala aan wedopties voor de Grand Prix van Las Vegas. Zo staan de odds voor Max Verstappen als winnaar op 1.35, terwijl de kans dat hij in de top drie eindigt op 1.17 staat. Voor liefhebbers van underdogs, Lando Norris staat genoteerd met een kans van 9.00 om te winnen en 1.55 om in de top drie te finishen.

Interessante wedopties zijn er ook voor Lewis Hamilton en Charles Leclerc, met respectievelijke winstkansen van 17.00 en podiumkansen van 2.50. Sergio Perez, bekend om zijn vaardigheden op stratencircuits, heeft een winstkans van 21.00 en een kans van 2.50 om in de top drie te eindigen.
Iets anders dan kiezen voor de winnaar of podiumplek? Ook mogelijk! Unibet biedt unieke weddenschappen zoals de snelste pitstop, met Red Bull Racing aan kop met 1.85, en de mogelijkheid om te wedden of er een safetycar zal worden ingezet, met odds van 1.20. Vergeet niet om de actuele odds te checken op Unibet.nl en plaats je weddenschappen nu. Mis deze kans niet om deel uit te maken van de spanning en sensatie van de Formule 1 in Las Vegas.