06:52 Europe/Amsterdam
Formule 1

Formule 1 Update: zomerstop nadert finishlijn, bereid je voor op tweede seizoenshelft F1

augustus 24, 2023

Die zomerstop binnen de Formule 1, een periode die ons sportliefhebbers altijd een dubbel gevoel bezorgt. Enerzijds de hunkering naar het geluid van brullende motoren, naar tactische duels op het asfalt. Anderzijds biedt deze periode de kans om andere spannende sportevenementen en mooie weddenschappen te ontdekken of te genieten van een vakantie. Maar hoe boeiend die andere sporten ook mogen zijn, de adrenaline van een F1-race is voor vele onvervangbaar. En goed nieuws: het wachten is bijna voorbij.

Met de hervatting van de F1 competitie eind augustus, met als hoogtepunt de Grand Prix van Nederland, komt die F1-adrenaline terug.

In de eerste helft van het seizoen zagen we twaalf zinderende races. Nu staat de tweede helft op ons te wachten, met nog tien Grand Prix-races in 2023. Wie staat er bovenaan? Onze eigen Max Verstappen, met maar liefst 314 punten. Na tien overwinningen uit de eerste twaalf races, domineert de Nederlander de competitie.

Het vervolg van de strijd ontvouwt zich op zondag 27 augustus in Zandvoort. Na een zomerstop van vier weken krijgen de teams een nieuwe kans om het gat met Verstappen te dichten. Het kampioenschap ligt voornamelijk op de schouders van Verstappen.

Bij Unibet volgen we al dit laatste F1 nieuws op de voet. Daarom praten we je graag bij met het F1 nieuws van de zomerstop. Tip: blijf de Unibet Blog volgen voor de beste updates en het laatste nieuws, zoals onze preview voor de GP Zandvoort dit weekend met wedtips en voorspellingen.

Het contract van Hamilton: blijft hij bij Mercedes?

De zevenvoudig wereldkampioen Formule 1, Lewis Hamilton, zit in de laatste maanden van zijn contract bij Mercedes. Eruit of verlengen? Het is hét gesprek van de dag in de Formule 1-wereld. Er gonzen geruchten dat Hamilton naar een ander team zal verhuizen, maar steeds meer signalen wijzen erop dat Hamilton zijn contract met Mercedes zal verlengen.

Met de zomerstop achter de rug, werd verwacht dat Hamilton’s toekomst vóór de hervatting van het seizoen zal zijn beklonken. De laatste Grand Prix was in België op 30 juli. Het is goed mogelijk dat in de vier weken tussen de races de onderhandelingen hebben plaatsgevonden.

Er wordt beweerd dat Hamilton tijdens de zomerstop een contractaanbod van Ferrari heeft afgewezen. Met een jaarlijks inkomen van £29 miljoen is Hamilton de op één na best betaalde coureur in de Formule 1, na Max Verstappen. Er werd gesuggereerd dat Ferrari bereid was om Hamilton’s salaris te verdubbelen.

Volgens het Italiaanse sportdagblad Corriere dello Sport heeft Hamilton aangegeven dat hij nog vijf jaar in de Formule 1 wil rijden. Mercedes zou openstaan voor een contractverlenging van één jaar, met de optie voor een extra jaar.

Kiest Hamilton voor het voorbeeld van Alonso?

Hamilton zou Alonso’s recente carrièrepad als voorbeeld kunnen nemen bij zijn beslissing om bij Mercedes te blijven of te vertrekken. Misschien is het grootste verschil tussen de twee coureurs hun succescijfer. Alonso heeft dankzij Aston Martin een nieuw leven gevonden in de Formule 1. Hij noteerde zes podiums in de eerste acht races. Hoewel Alonso niet een podiumplaats wist te behalen in de laatste drie Formule 1-evenementen, zou zijn succes in 2023 meer coureurs kunnen aantrekken om te werken met Aston Martin.

“Het was de beste keuze, van mijn carrière”, zei Alonso onlangs over zijn overstap naar Aston Martin. “Dus dat laat alleen maar de moeilijkheid zien van het kiezen van teams en het gebrek aan kennis dat iedereen thuis heeft.”

Kan Aston Martin nog verbeteren?

Aston Martin had een sterke start van het Formule 1-seizoen. Alonso behaalde vijfmaal het podium in de eerste zes races. Daarna viel hij terug, met slechts één podiumfinish in de laatste zes races voor de zomerstop.

Aston Martin begint de tweede helft van het Formule 1-seizoen op de derde plaats in de stand voor het constructeurskampioenschap. Ferrari volgt op slechts vijf punten achterstand op Aston Martin. Het Britse team heeft een sterke Dutch Grand Prix nodig om terug in de race te komen voor de tweede plaats in het constructeurskampioenschap.

Verstappen en Red Bull grootste titelkandidaat

Verstappen domineerde de openingsfase van het Formule 1-seizoen. Zijn vorm lijkt niet snel te eindigen. De Nederlander eindigde als eerste in 10 van de eerste 12 races van het seizoen. In de andere twee evenementen eindigde hij als tweede.

Red Bull Racing won alle 12 races van dit seizoen. Als Verstappen niet bovenaan het podium stond, stond Perez er. Het team zal waarschijnlijk niet vertragen in de laatste maanden van het seizoen.

Speciaal voor de Dutch GP heeft Unibet ‘Max Verstappen‘ specials! Met deze weddenschappen op Max Verstappen en de Formule 1 krijg je speciale en hoge odds.

Hamilton op jacht naar zijn eerste overwinning in Zandvoort

Hamilton en Mercedes hebben zin in de eerste race na de zomerstop in Zandvoort. Hamilton heeft deze race nog nooit gewonnen. Het was Verstappen die de afgelopen twee seizoenen het eremetaal claimde.

Zandvoort was vroeger een favoriet circuit voor Britse coureurs. Tussen 1958 en 1985 wonnen Britse coureurs de Dutch Grand Prix 11 keer. Jim Clark won het evenement vier keer tussen 1963 en 1967 en is daarmee de meest succesvolle coureur in de geschiedenis van de Dutch Grand Prix.

Na de race van 1985 stopte de Dutch Grand Prix tijdelijk, nadat de organiserende instelling failliet ging. De dominantie van de Britse coureurs eindigde daarmee en de race werd van de Formule 1-kalender geschrapt.

Hamilton heeft odds van 21.00 om de Dutch Grand Prix na de zomerstop op zijn naam te schrijven. De Britse rijder wordt gezien als de derde kanshebber om de race te winnen, na Verstappen en Sergio Perez.

Een spannende strijd voor de tweede plaats

Er zit slechts 90 punten tussen de tweede plaats van Sergio Perez en de zesde plaats van George Russell. Hoewel Verstappen de eerste plaats heeft veiliggesteld, zou de tweede plaats een strijd moeten zijn in de laatste tien races van het seizoen. Perez heeft een sterk seizoen achter de rug, met zeven keer een podiumplaats.

Ook Fernando Alonso op de derde plaats en Hamilton op de vierde plaats staan niet ver achter Perez. Alonso’s vorm zakte in voor de zomerstop, met vier opeenvolgende races eindigend op de vijfde plaats of lager. Hamilton zag een verbetering vóór de zomervakantie, en sloot de eerste helft van het seizoen af met respectievelijke derde, vierde en vierde plaats finishes.

Charles Leclerc en Russell lopen verder achter op de strijd om de tweede plaats. Maar een paar podiumfinishes zouden Leclerc of Russell weer terug in de race voor de tweede plaats kunnen brengen.

De toekomst van Zandvoort

De F1-toekomst van het CM.com Circuit Zandvoort na 2025 is op dit moment nog ongewis. Het iconische circuit heeft weliswaar een overeenkomst voor de jaren 2024 en 2025, maar wat betreft de periode daarna hangen er nog vraagtekens in de lucht. Robert van Overdijk, de circuitdirecteur, benadrukt dat de sleutel van deze kwestie bij de Formula One Management (FOM) ligt.

Er was een enorm enthousiasme rondom de Grand Prix in Zandvoort in 2020, maar door de uitbraak van COVID-19 werd de race uitgesteld. Sindsdien heeft Zandvoort zijn plaats op de F1-kalender behouden. Als het gaat om de periode na 2025, heeft Van Overdijk gemeld: “We zijn geregeld in gesprek met de FOM. De situatie na 2025 is een onderwerp van discussie, maar er zijn nog geen definitieve plannen neergelegd.”

Daarnaast geeft Van Overdijk aan dat de FOM de knoop moet doorhakken over hoeveel races ze in Europa willen houden en welke circuits daarbij inbegrepen zullen zijn. Er wordt ook nagedacht over een rotatiesysteem, waarbij het scenario mogelijk zou zijn dat Zandvoort niet elk jaar op de F1-kalender staat. “De beslissende zet is aan de FOM. Zodra ze met een voorstel komen, nemen we met alle plezier deel aan de discussie”, voegt hij eraan toe.