20:23 Europe/Amsterdam
Ferrari
Formule 1

Overzicht Franse GP: Fout Leclerc bezorgt Verstappen zege

juli 26, 2022december 20th, 2022

Charles Leclerc gaf zijn kostbare fout toe terwijl Max Verstappen een voorsprong van 63 punten in het kampioenschap pakt.

Na de kwalificatie op pole position en het verdedigen van zijn leiding in de race tegen een aanvallende Verstappen, zag Ferrari’s Leclerc de overwinning in de Franse Grand Prix van zondag verdwijnen na een fout waardoor zijn auto in de bandenmuur terecht kwam en uit de race ging. Na afloop gaf Leclerc toe dat het een fout van de coureur was, een kostbare fout die Wereldkampioenschap-leider Max Verstappen in staat stelde zijn Red Bull gemakkelijk naar een comfortabele voorsprong te leiden en naar zijn zevende overwinning van het seizoen te cruisen.

Achter Verstappen maakten de twee Mercedessen van Lewis Hamilton en George Russell het podium vol, profiterend van Leclercs pensionering, gecombineerd met Ferrari’s Carlos Sainz die achteraan de grid moest starten vanwege een motorstraf. De tweede Red Bull van Sergio Perez was op weg naar de derde plaats, maar door een communicatiefout van het team aan het eind van de laatste virtuele safety car-periode verremde hij zich, waardoor Russell kon inhalen.

“Iedereen maakt fouten, maar deze was erg openbaar en kostbaar,” zei Mika Hakkinen. “Ik heb hetzelfde meegemaakt, bijvoorbeeld toen ik eraf ging terwijl ik aan de leiding reed van de Grand Prix van Italië in 1999, en het is een heel moeilijke ervaring. Je weet wat je gedaan hebt, je hebt de overwinning weggegooid en je moet de verantwoordelijkheid aanvaarden.”

“Leclerc is een fantastische coureur en had tot ronde 18 perfect gereden. Hij nam veel druk van Verstappen op zich, maar de Ferrari was erg goed in de snelle bochten en hij kon de Red Bull achter zich houden. De manier waarop de Ferrari en de Red Bull zo aan elkaar gewaagd waren rond Paul Ricard was schitterend, maar de fout van Leclerc maakte een einde aan de strijd. Vanaf dat moment was het gemakkelijk voor Verstappen, hij controleerde de race, lette goed op zijn banden en zette weer een belangrijke stap op weg naar de kampioenstitel.”

“Wat nu belangrijk is, is hoe Leclerc op deze fout reageert. Zoals hij na de race zei, heeft hij 32 punten verloren door fouten in Imola en Paul Ricard, en hij kan het zich niet veroorloven daarmee door te gaan als hij Verstappen wil verslaan. Daar komt nog bij dat Ferrari ook strategie- en betrouwbaarheidsproblemen heeft gehad. Wat belangrijk is, is dat Leclerc erkent dat hij het talent en de auto heeft die nodig zijn om races te winnen, en hij moet zich gewoon op de positieve punten concentreren en elk weekend nemen zoals het komt. Eén wedstrijd tegelijk. Dat is het enige wat je kunt doen, je concentreren op elke race, je concentreren om alles goed te doen.”

“In deze sport moet je blijven leren, met het team werken, doen wat je moet doen. Een zeer positief aspect van het weekend was de manier waarop Carlos Sainz Leclerc aan pole position hielp door hem tijdens de kwalificatie een sleepje te geven. Dat soort teamwerk is essentieel en met Carlos die op dit moment zo goed rijdt heeft Leclerc een sterke, capabele teamgenoot.”

“Het was goed om Hamilton en Russell voor het eerst samen op het podium te zien, maar hoewel Mercedes er in de race vrij goed uitzag, heeft hun auto nog steeds niet het tempo van Red Bull of Ferrari. Op dit punt in het seizoen is het duidelijk dat Mercedes veel van de problemen in verband met de porpoising die we in het begin van het jaar zagen opgelost heeft, en op een glad circuit als Paul Ricard waren ze consistent. Maar de kloof met Ferrari en Red Bull blijft bestaan in termen van regelrecht tempo.”

“Tenslotte, goed om zowel Alpine als McLaren in de punten te zien eindigen, Alpine in hun belangrijke thuisrace en McLaren omdat elk punt belangrijk is in hun strijd om vierde te worden in het Wereldkampioenschap voor constructeurs. Beide teams hebben sterke rijdersduo’s en zij leiden de strijd achter de Big Three-teams de meeste weekeinden. Met slechts vier punten tussen hen na 12 races, kon het bijna niet dichter bij elkaar liggen, en ik geniet er natuurlijk van om elk weekend naar mijn vroegere WK-winnende team te kijken in hun strijd met Alpine!”

Wed op Formule 1