20:43 Europe/Amsterdam
GP Austria
Formule 1

Overzicht Oostenrijkse GP: Ferrari grijpt zich vast in titelstrijd met superieure bandenprestaties

juli 13, 2022december 20th, 2022

Ferrari’s Charles Leclerc behaalde zondag een dominante overwinning in Oostenrijk, zijn eerste overwinning sinds de Australische Grand Prix van april en een belangrijk resultaat terwijl hij probeert het gat te dichten naar Formule 1-wereldkampioenschap leider Max Verstappen.

De Monegaskische coureur kon Verstappen bij niet minder dan drie gelegenheden inhalen, Ferrari schakelde zijn racestrategie om met die van Red Bull en toonde een combinatie van snelheid en vertrouwen die de afgelopen races ontbrak.

Carlos Sainz, winnaar van de vorige Grand Prix in Silverstone, leek er zeker van dat hij Verstappen in de laatste fasen van de race zou inhalen om een sterke Ferrari 1-2 te scoren, maar zijn motor viel uit, een spectaculaire brand veroorzaakte aanzienlijke schade aan de achterkant van de Ferrari. Met Verstappen als tweede, eindigde het Mercedes-duo van Lewis Hamilton en George Russell als derde en vierde, voor Alpine’s Esteban Ocon en Mick Schumacher in de Haas – het beste F1-resultaat tot nu toe voor de jonge Duitse coureur.

“Ferrari versloeg Red Bull dit weekend in een rechtstreeks gevecht en dat zal hen veel vertrouwen geven halverwege het seizoen,” zei Mika Hakkinen. “Ferrari heeft hard gewerkt om de snelheid in rechte lijn te vinden die zij nodig hebben om het tegen Red Bull op te nemen, maar in het weekend zagen wij ook dat zij betere bandenprestaties hadden op een circuit dat normaal gesproken voor de Red Bulls geschikt is.”

“De prestaties van de banden zijn zo kritisch in de F1 en hangen erg af van het soort circuit, of het de nadruk legt op grip voor of achter en de balans daartussen. De baan in Oostenrijk heeft de neiging om de slijtage van de achterbanden crucialer te maken dan die van de voorbanden, en dat was in het voordeel van Ferrari.”

“Hoewel Max op zaterdag de Sprint Race won om de pole position op te eisen, kon Charles al zien dat zijn auto de prestaties had om op zondag voor de overwinning te strijden. Hij zei het zelfs op de teamradio! Dus hoewel Max sterk aan de race begon, kon Charles er volledig bij blijven en vrij gemakkelijk inhalen, terwijl de achterbanden van Max het moeilijk hadden.”

“De racestrategieën van Ferrari hebben dit jaar voor enkele problemen gezorgd, maar niet op zondag. Toen zij Max zagen overschakelen op een tweestopsstrategie volgden zij, maar door hun pitstops beduidend later te maken behielden zij altijd een sterk bandenvoordeel. Dit is het soort zelfverzekerde strategie dat Ferrari zal moeten aanhouden als zij Red Bull consequent willen uitdagen.”

“De motorstoring van Carlos toont aan dat Ferrari nog aan de betrouwbaarheid moet werken en ik ben er zeker van dat zij moeten weten waar de problemen liggen. Charles kan zich dat soort mislukkingen niet veroorloven, als hij de kloof met Max wil dichten. In feite moet Max een keer niet finishen, wil het puntenverschil in het wereldkampioenschap echt kleiner worden.”

“Ik was echt blij om Mick Schumacher weer een sterke race voor Haas te zien rijden en als zesde te eindigen, twee plaatsen voor zijn ervaren teamgenoot Kevin Magnussen. Mick krijgt veel aandacht vanwege de reputatie van zijn vader, en dat brengt druk met zich mee. Hij is echter een heel kalme, volwassen jonge kerel – nog altijd pas 23 – en hij krijgt duidelijk steeds meer vertrouwen in zichzelf en zijn auto.”

“Vorig seizoen was zijn eerste in de F1, een jaar om te leren, waarin Haas geen competitieve auto had. Dit jaar kunnen we zien dat het team goede vooruitgang heeft geboekt met de nieuwe auto en het nieuwe reglement, dus de kans is daar voor Mick om echt te laten zien wat hij kan.”

Wed op Formule 1