07:30 Europe/Amsterdam
Formule 1

Voorbeschouwing GP Italië 2023: de strijd om de tweede en derde plaats

september 2, 2023

Na de sensationele negende opeenvolgende Grand Prix-overwinning van Max Verstappen in Zandvoort vorige week, richten de Formule 1-coureurs hun vizier op de volgende uitdaging: de GP van Italië op het legendarische Autodromo Nazionale di Monza.

Hoewel Verstappen de show steelt, kunnen we onze ogen niet sluiten voor de intense strijd die gaande is in de schaduw van zijn dominantie. Wie wordt er tweede? Dat is een vraagstuk dat ons bezighoudt. In deze vooruitblik belichten we de karakteristieken van het Monza-circuit, delen we onze voorspellingen en onthullen we wedtips waar je als echte F1-liefhebber niet omheen kunt.

Schema F1 GP Italië

Vrijdag 1 september 13:30 – 14:30 Vrije Training 1
Vrijdag 1 september 17:00 – 18:00 Vrije Training 2
Zaterdag 2 september 12:30 – 13:30 Vrije Training 3
Zaterdag 2 september 16:00 – 17:00 Kwalificatie
Zondag 3 september 15:00 – 17:00 Race

De opmars van Fernando Alonso

De inhaalslag van Fernando Alonso in de Formule 1 blijft aanhouden. Hoewel Max Verstappen naar het lijkt zijn positie als wereldkampioen stevig heeft vastgeklampt, vervallen we niet in saaiheid. De strijd voor de zilveren en bronzen medaille in de Formule 1 is aan het oplaaien.

Een mogelijk kantelpunt komt deze zondag. Alonso kan Perez voorbij snellen in de race om wereldkampioenschap, mits een sterke finish in de Italiaanse Grand Prix. Na een reeks van tegenslagen voor de zomerstop, heeft Aston Martin zijn ritme hervonden. Met de Italiaanse Grand Prix aan de horizon, maakt Alonso zich op voor zijn eerste Formule 1 zege van dit seizoen.

In zijn debuutseizoen met Aston Martin heeft Fernando Alonso aanzienlijke vooruitgang opgemerkt. Hij trekt een parallel met het voetbal – hij voelt zich alsof hij zich met het team gekwalificeerd heeft voor de Champions League.

“Het was op een manier verrassend om te merken hoe competitief het team was”, deelde Alonso mee. “Ons sterke begin bleek geen toevalstreffer. We hebben elk voordeel volledig benut in de eerste races. En hoewel we recentelijk niet zo competitief waren als aan het begin van het seizoen, zijn we consistent met het behalen van punten. Formule 1 is dynamisch, alles kan snel veranderen. Het team heeft een ongelooflijke inzet getoond, vooral in de winter, om onze problemen van vorig jaar te begrijpen en op te lossen. Het gaat hier niet alleen over een snelle auto – het gehele weekend moet goed gemanaged worden, vanaf de eerste training tot de race op zondag.

Op dit moment strijden we, net zoals in de Champions League, tegen de top. We proberen onze ontwikkelingen buiten de baan te versnellen – dat zal de grootste uitdaging voor Aston Martin zijn.”

GP Italië 2023: De strijd om de tweede en derde plaats

Alonso’s tweede plaats in de Belgische Grand Prix heeft de competitie om de runner-up positie in het wereldkampioenschap op scherp gezet. De Spanjaard staat 33 punten achter op Perez en heeft met zijn podiumplaats in Zandvoort – zijn eerste sinds de race in Canada in juni – zijn ambities duidelijk gemaakt.

Lewis Hamilton, op zijn beurt, laat zich ook niet onbetuigd. Zelfs zonder een top 3-finish in Zandvoort heeft de Mercedescoureur zijn kansen op een tweede plek in het WK verbeterd. Met slechts 45 punten achterstand op Perez trekt Hamilton dit weekend naar Monza voor de Italiaanse Grand Prix.

En laten we niet vergeten: Hamilton is een van de twee meest bekroonde coureurs in de historie van deze Grand Prix, met een indrukwekkend totaal van vijf overwinningen op het Autodromo Nazionale di Monza. Maar het is alweer vijf jaar geleden dat Hamilton deze race voor het laatst won. Sindsdien heeft hij in Monza moeite om een plek op het podium te bemachtigen.

Terwijl deze strijd om de top 3-plekken zich ontvouwt, zien we dat de kloof tussen Hamilton en Carlos Sainz Jr. – die momenteel de vierde en vijfde plaats bekleden – blijft groeien. Er zit inmiddels een gat van 54 punten tussen deze twee. De vijfde plaats van Sainz in Zandvoort was zijn beste resultaat in de laatste vijf races.

Autodromo Nazionale di Monza

GP Italië: Circuit Autodromo Nazionale di Monza

Het Autodromo Nazionale di Monza is de “tempel van snelheid”. Het circuit is de thuisbaan van Ferrari – een team dat dit seizoen slechts twee keer op het podium eindigde. Met een van de snelste bochten in de Formule 1, past dit circuit mogelijk beter bij een team als Aston Martin, dat bekend staat om zijn kracht in hoge snelheidsbochten.

De eerste Formule 1-race op de Autodromo Nazionale di Monza vond plaats in 1950. Het circuit heeft een lengte van 5.793 kilometer. Coureurs zullen 53 ronden afleggen voor een totale raceafstand van 306.720 kilometer. Voormalig Ferrari-coureur Rubens Barrichello heeft het record voor de snelste ronde op het circuit, met 1:21.046.

Het Autodromo Nazionale di Monza werd geopend in 1922. Het heeft al meer dan 100 jaar races gehost, waardoor het een iconisch circuit is in de motorsport. Maar wat maakt Monza zo speciaal? Hier komt snelheid op de eerste plaats. Coureurs kunnen 80% van een ronde vol gas gaan. Het circuit heeft een recht stuk van 1,1 kilometer, wat betekent dat coureurs hard kunnen optrekken. Na het rechte stuk slingeren de coureurs door strakke chicanes, waarbij ze de snelheid verminderen en de remmen flink aan het werk zetten.

Er zou dit weekend weer regen in de voorspelling kunnen zitten. De laatste acht Grand Prix-weekenden werden getroffen door regen. De trainingen en kwalificaties zouden droog moeten zijn. De temperaturen voor vrijdag en zaterdag zouden rond de 26 °C moeten liggen. Op het moment van schrijven is er een kans van 43% op regen op zondag.

GP Italië: De beste odds

Het zal niemand verbazen dat Verstappen als topfavoriet naar de Italiaanse Grand Prix gaat. Met negen opeenvolgende Formule 1-overwinningen op zijn naam, zet de Nederlander zijn dominante reeks voort. Verstappen heeft inmiddels 339 punten weten te verzamelen, wat hem een comfortabele voorsprong van 138 punten op zijn teamgenoot Perez geeft.

Hier zijn de laatste odds voor de winnaar. Bekijk voor de meest actuele odds altijd de website of app van Unibet.

Coureur Winnaar 1-3
Max Verstappen 1.20 1.10
Sergio Perez 13.00 1.67
Lewis Hamilton 21.00 2.77
Charles Leclerc 23.00 3.25
Fernando Alonso 26.00 3.25
Lando Norris 26.00 3.00

GP Italië: Voorspelling en wedtips

Verstappen, Alonso, Hamilton, Leclerc: Wie schittert er op Monza?

Er is weinig twijfel dat Verstappen hoge ogen zal gooien op Monza. Wedden op F1 en wedden op Max Verstappen lijkt zowat een zekerheid te worden. De odds voor een overwinning van Verstappen staan op 1.20. Gezien zijn performance in de afgelopen 13 races dit seizoen, zal het onverwachte – zoals een crash – moeten gebeuren om hem van een podiumplek af te houden.

De echte vraag voor de Italiaanse Grand Prix is: wie zal Verstappen vergezellen op het podium? Alonso kwam na de zomerstop sterk terug en eindigde als tweede in België. De Aston Martin-coureur heeft een notering van 3.25 voor een podiumplek. Hij heeft dit jaar al zeven podiumfinishes behaald en eindigde in tien races bij de eerste zes.

Onderschat ook Hamilton niet. De mederecordhouder van de Italiaanse Grand Prix heeft een notering van 2.77 voor een plek op het podium.

De thuisrace van Ferrari kan wel eens voor verrassingen zorgen. Ondanks een moeilijk seizoen met slechts drie podiumplaatsen, zou Charles Leclerc wel eens kunnen sprankelen. Zijn teamgenoot Carlos Sainz Jr., ondanks dat hij hoger in het kampioenschap staat, heeft nog niet op het podium gestaan dit seizoen. Leclerc heeft een notering van 3.25 voor een podiumplek, terwijl Sainz met een notering van 5.00 hoopt op zijn eerste podium van 2023.

Aan Alonso de taak om voort te bouwen op zijn sterke prestatie in Zandvoort. Een snelle baan als Monza zou in zijn voordeel kunnen werken voor een tweede of derde plaats.

Doe mee met de F1 quiz

Bij Unibet hebben we dit F1-seizoen voor elke race een quiz opgesteld met tien vragen, waarbij je cash kunt verdienen!

Hoe werkt het precies?

  • Elke race kun je gratis meespelen met onze F1-quiz.
  • Selecteer de coureur waarvan jij denkt dat deze hoger eindigt in de race van zondag.
  • Met je correcte antwoorden verzamel je punten voor het klassement.
  • Je hebt tot een uur voor de race om je voorspellingen in te dienen of te wijzigen. Voorspel hier
  • Je kunt jouw voorspellingen en de actuele stand van het Algemene Klassement zien door op het ‘finish’ icoontje te klikken op de vorige pagina.
  • De winnaar(s) van het Algemene Klassement worden aan het einde van het seizoen beloond met mooie prijzen.