20:02 Europe/Amsterdam
Formule 1
Formule 1

Zandvoort tot en met 2025 op de Formule 1-kalender

december 9, 2022

Het is officieel: de Grand Prix van Nederland blijft tot en met 2025 op de Formule 1-kalender staan! Zowel fans als coureurs zijn onder de indruk van de terugkeer van de race naar Zandvoort en de organisatoren zijn blij dat het evenement nog jaren door kan gaan.  Na een afwezigheid van 36 jaar keerde de Formule 1 in 2021 terug naar het historische duinencircuit. Max Verstappen won zijn thuisrace beide keren. De indrukwekkende zee van oranje op de tribunes en de fantastische atmosfeer heeft de internationale aandacht getrokken en heeft er onder andere voor gezorgd dat de F1 nog twee jaar langer op Zandvoort blijft. Donderdag werd eindelijk overeenstemming bereikt  tussen de organisatoren van de Grand Prix van Nederland en het Formule 1-management, zodat fans en coureurs de komende jaren kunnen uitkijken naar spannende actie.

 

F1-directeur Stefano Domenicali is blij met de verlenging met twee jaar en kijkt uit naar nog meer spannende evenementen op het iconische strandcircuit. “De Dutch Grand Prix heeft zich in korte tijd opgewerkt tot favoriet onder de fans. Er heerst een geweldige sfeer en de beleving voor de fans is enorm. De eerste twee edities waren ram uitverkocht en ze hebben de lat hoog gelegd op het gebied van organisatie, entertainment en duurzaamheid. Daarom zijn we ook blij dat we de samenwerking met Zandvoort hebben verlengd.”

 

In gesprek met NOS Nieuws vertelde Robert van Overdijk, directeur van GP Zandvoort, enorm trots te zijn.  “Als je ziet wat voor moordende concurrentie op dit moment is vanuit landen uit wereldsteden om op de kalender te komen en te blijven, dan is het geen vanzelfsprekendheid dat een dorpje met 15.000 inwoners op deze kaart staat. We zijn super trots dat we de komende drie edities tot en met 2025 nog steeds op die F1 kalender staan.

 

Ophef rondom belastingen

Het voorstel van de gemeente Zandvoort om een speciale belasting in te voeren op tickets voor de Formule 1-race, ongeveer 1,50 euro extra per ticket, heeft tot grote schrik en kritiek geleid. Jan Lammers, sportief directeur van de Nederlandse GP, meent dat dit zou leiden tot een grote financiële tegenslag voor de organisatoren van de GP en roept op tot meer gezond verstand. De gemeente verdedigt haar besluit door te stellen dat fans die extra kosten veroorzaken ook deze toeslag zullen moeten betalen. Ook politici zijn niet enthousiast over het plan en geven aan dat de juiste onderbouwing van de verhoging ontbreekt.

 

De verantwoordelijke wethouder, Peter Kramer, verwoordde de mening van de gemeente hierover. “We zijn erg trots op de Grand Prix, maar bezoekers van de race betalen niet aan de gemeente. Zandvoort is geen wereldstad, maar een dorp met 17.000 inwoners. Het evenement komt ten goede aan lokale ondernemers, maar we willen niet dat onze inwoners opdraaien voor de kosten ervan.”

Concurrentie van wereldsteden

Nederland blijft dus nog zeker twee jaar tot 2025 op de Formule 1-kalender staan nadat een contractverlenging is overeengekomen.  Jan Lammers, voormalig Formule 1-coureur en nu sportief directeur van de Nederlandse GP, is blij met de overeenkomst. Hij merkt op dat het uniek is om op een kalender te staan naast grote steden als Las Vegas, Monaco en São Paulo. Wel is er nog onzekerheid voor wat er na 2025 komt door druk van financiële middelen en arbeidsmarkt. Concurrentie in de wereld van de Formule 1 is steeds feller geworden, met veel steden die strijden om een kans om een Grand Prix te organiseren. Ondanks het enthousiasme van de coureurs en de complimenten van de FOM is er dus géén garantie dat Zandvoort ook na 2025 op de kalender blijft, wat het des te specialer maakt en iets om trots op te zijn.

 

Met het nieuwe raceseizoen voor de deur zijn alle ogen gericht op Max Verstappen. Het Formule 1-seizoen 2023 gaat van start met de Grand Prix van Bahrein op zondag 5 maart 2023. De afsluitende race van het seizoen staat gepland voor 26 november in Abu Dhabi.

 

Weet Max Verstappen de openingsrace te winnen? Dan krijg je maar liefst 2.25 keer je inzet (op moment van schrijven)!

 Alle F1 odds 2023