21:11 Europe/Amsterdam
Handbal

Nederlandse handballers door naar hoofdronde WK

januari 19, 2023

De Nederlandse handballers hebben een historische prestatie geleverd tijdens het WK in Polen en Zweden. Onder leiding van de Zweedse bondscoach Staffan Olsson zette Oranje een sterke prestatie neer tegen concurrenten Argentinië en Noord Macedonië om hun plaats in de hoofdronde van het toernooi veilig te stellen.

Met een spannende wedstrijd tegen grootmacht Noorwegen die nipt werd verloren heeft het Nederlands handbalteam laten zien dat het klaar is voor de hoofdronde. We blikken terug op deze unieke prestatie en kijken vooruit naar de stand in de poule en volgende wedstrijd voor de Nederlandse handballers. Doe mee aan de actie, volg Oranje en plaats je weddenschappen!

Nederland haalt hoofdronde na twee duels

De Nederlandse handballers behaalde op vrijdag de eerste overwinning ooit op een WK, met een verdiende 29-19 overwinning tegen Argentinië. Onder leiding van Zweedse bondscoach Staffan Olsson kwam Oranje overtuigend uit de startblokken in de eerste wedstrijd van het WK in Polen en Zweden. 

In de tweede wedstrijd, tegen een sterk Noord-Macedonie, wist Oranje opnieuw goed te presteren. Nederland behaalde een overtuigende overwinning op Noord-Macedonië met een eindscore van 24-34.
Dani Baijens was goed voor vijf doelpunten bij rust, waar het verschil al zeven doelpunten was. Na de pauze kwam Noord-Macedonië terug tot 16-20, maar spelmaker Luc Steins hield Oranje uiteindelijk op de been. Kay Smits scoorde tien keer, terwijl Evert Kooijman, Rutger ten Velde en Niels Versteijnen ook op het scoreformulier stonden.  

“We zijn trots dat we deze prestatie hebben geleverd en we hebben laten zien dat we klaar zijn voor de hoofdtoernooi”, zei aanvoerder van Nederland, Luc Steins.

Kraker Nederland – Zweden

De derde wedstrijd van Nederland was op dinsdagavond (17-01) tegen grootmacht Noorwegen. De Noorse ploeg, verliezend finalist op het WK van 2017 en 2019, werd vooraf gezien als absolute favoriet voor groepswinst in de eerste ronde.

Nederland begon echter verrassend sterk en halverwege de wedstrijd ging Oranje zelfs met een voorsprong van vier doelpunten (17-13) aan de leiding. Na de rust stelde Noorwegen binnen elf minuten orde op zaken door weer op gelijke hoogte te komen (20-20). Daarna volgde een spannende slotfase. Noorwegen maakte zo’n drie minuten voor tijd het verschil door de marge tot twee te vergroten en wist uiteindelijk te winnen met 26-27.

Nederlander Luc Steins werd uitgeroepen tot beste speler van de wedstrijd en maakt sowieso een goede indruk op dit WK. Steins scoorde twaalf doelpunten uit dertien pogingen, maar valt vooral op door zijn vele assists. Hij gaf in de groepsfase al vijftien beslissende passes.

Kay Smits weet op dit WK een duidelijke stempel op het aanvalsspel van Nederland te drukken. Smits scoorde 26 doelpunten, waarmee hij twee doelpunten minder maakte dan de huidige topscorers van het Wereldkampioenschap. Ook had hij een hoog scoringspercentage van 71%. Doelman Bart Ravensbergen maakte in de groepsfase veruit de meeste stops (45) van alle keepers en heeft daarnaast ook nog eens een hoog reddingspercentage (41%).

Vervolg WK: door naar hoofdronde

Nederland mag nu, voor het eerst ooit, deelnemen aan de hoofdronde van een WK.

Omdat alleen punten gewonnen tegen tegenstanders die doorgaan naar de hoofdfase meegenomen worden, heeft Nederland nu door de overwinning op Argentinië twee punten. Noorwegen staat samen met Duitsland bovenaan in de nieuwe poule met vier punten.

 

Stand poule:

  1. Noorwegen 2-4
  2. Duitsland 2-4
  3. Servië 2-2
  4. Nederland 2-2
  5. Qatar 2-0
  6. Argentinië 2-0

Programma Nederland hoofdronde WK handbal:

Wedden op handbal

Doe mee aan de actie en ervaar de spanning van handbal met interessante weddenschappen op Unibet.  Handbal is al eeuwenlang een populaire sport. In Nederland is het sinds de eerste helft van de vorige eeuw een geliefde bezigheid om te beoefenen én ook om naar te kijken. Het dynamische karakter maakt van handbal een uiterst interessante sport om op te wedden. Bij Unibet kun je dit doen tegen de allerbeste odds. Om je te helpen bij het bepalen van je wedkeuzes, staan bij Unibet de statistieken van elk team keurig netjes bij elke wedstrijd vermeld. Met deze inzichtelijke informatie kun je jezelf wapenen met de tools om een handbal expert te worden en je kansen op het winnen van weddenschappen te vergroten.

Bekijk alle WK handbal odds