17:02 Europe/Amsterdam
EK Handbal
Handbal

WK Handbal 2023: Welke teams hebben de beste kansen?

januari 7, 2023

Het is bijna zo ver! Van 11 tot 29 januari 2023 kunnen we ons verheugen op het 28e Wereldkampioenschap Handbal. Dit prestigieuze evenement vindt plaats in negen prachtige steden, vier in Polen (Kraków, Gdańsk, Katowice, Płock) en vijf in Zweden: Malmö, Stockholm, Jönköping, Göteborg en Kristianstad. In totaal zullen er 32 landen strijden om de titel.

 

Voor Nederland is dit de tweede keer dat ze deelnemen aan het WK, de eerste keer was in 1961. De handbalmannen kregen op 28 juni 2022 de uitnodiging voor deelname via een wildcard, nadat in de play-offs van Portugal werd verloren.

 

Het 28e wereldkampioenschap wordt ondersteund door een krachtige marketingcampagne. Het logo dat een vliegende bal symboliseert wordt gebruikt op een donkerblauwe achtergrond. De kleuren slaan op de nationale kleuren van beide landen. Het thema ‘Stick Together’ gaat over fair play, fans, teams, uitdagingen, de arena én het winnen. Het is een uitnodiging aan alle fans om deel te nemen aan deze sportieve show.

 

De competitie begint op 11 januari en de finale zal op 29 januari plaatsvinden. Wedstrijden worden live uitgezonden op Viaplay. Maak dit WK Handbal nog spannender door mee te doen aan de actie met interessante weddenschappen op Unibet!

 

De favorieten

Denemarken zal als tweevoudig wereldkampioen aantreden, na hun overwinning in 2019 en 2021. De Scandinavische ploeg is ook olympisch vicekampioen. Andere grote namen die meedoen zijn Frankrijk (gouden medaillewinnaar op de Olympische Spelen van Tokio 2020), Zweden en Spanje. Zuid-Amerika zal vertegenwoordigd worden door Brazilië en Argentinië, Uruguay en Chili.

Denemarken

Denemarken is de tweevoudig wereldkampioen handbal en heeft de laatste twee edities gewonnen: in 2019 op het toernooi dat het samen met Duitsland heeft gehost, en in 2021 in Egypte. De afgelopen 24 keren dat ze meededen, hebben ze 11 keer in de top-vier geëindigd. Het Scandinavisch team is ook olympisch verliezend finalist. Denemarken is de absolute favoriet om te winnen met odds van 2.35 en odds van 1.28 voor het finishen in de top 3. Het zal interessant zijn om te zien hoe ze met de druk omgaan.

Frankrijk

Het Franse handbalteam is het meest gedecoreerde land in de handbalgeschiedenis, met zes overwinningen op wereldkampioenschappen en vier derde plaatsen. Hun succes begon in de jaren 90 toen ze hun allereerste titel wonnen op een toernooi in IJsland (1995). Verwacht je weer Frans succes? Dan krijg je tot wel 5.50 keer je inzet. Als je verwacht dat ze een top 3 positie halen, net zoals de voetballers tijdens het WK in Qatar, dan krijg je tot wel 1.70 keer je inzet.

Spanje

Spanje is een geduchte kracht in de handbalwereld en heeft twee wereldtitels (2005 en 2013) en twee derde plaatsen op een WK. Het land heeft bovendien een bijzonder sterke nationale competitie en werd in 2020 tot Europees kampioen werd gekroond.

De bookmakers geven Spanje goede kansen voor de World Cup 2023 met odds van 8.00 om te winnen en 2.40 om in de top 3 te eindigen. Kortom, Spanje is een team dat zeker de moeite waard is om in de gaten te houden.

Zweden

Het is duidelijk dat Zweden een grote kanshebber is in de komende editie van WK. Met 25 deelnames aan de wereldkampioenschappen is Zweden de meest ervaren ploeg in het toernooi. Daarnaast zijn ze maar liefst 14 keer in de top 4 geëindigd, de meeste van alle landen. Ook hebben ze de wereldtitel vier keer gewonnen, de tweede meeste van alle landen. Zweden heeft ook nog eens het Pre-Olympisch toernooi in Berlijn in 2021 gewonnen. De kansen voor Zweden zijn momenteel 6,50 om te winnen en 2,10 om in de top 3 te eindigen, wat aangeeft dat Zweden goede kansen heeft om in 2023 de wereldkampioen te worden.

Nederlandse deelname

Ook het Nederlandse handbalteam zal gaan deelnemen aan het WK. Het Nederlandse team is ingedeeld in Pool A samen met Argentinië, Noord-Macedonië en Noorwegen. De eerste wedstrijd van Nederland is tegen Argentinië en is de favoriet met odds van 1.73.

 

Volgens de bookmakers zijn de Nederlandse kansen om de volgende ronde te bereiken hoog, maar kans om het toernooi te winnen zeer laag (80.00). Als Nederland de volgende ronde bereikt, zal het team in Katowice, Gothenburg, Kristianstad of Malmö spelen.

Poule indeling

Er zijn in totaal acht groepen (A-H) met vier teams. De drie beste teams van elke groep gaan door naar de hoofdronde. Het vierde team van elke groep gaat door naar de President’s Cup om te spelen voor de posities 25-32. De wedstrijden worden beoordeeld als volgt: elke gewonnen wedstrijd levert twee punten op, bij een gelijkspel krijgt elk team één punt en bij een verlies krijgt geen van de teams punten. Teams worden gerangschikt op basis van het totaal aantal verdiende punten.

 

De hoofdronde wordt gespeeld in vier groepen: Groep I in Krakau, Groep II in Katowice, Groep III in Göteborg en Groep IV in Malmö. De kwartfinales worden gespeeld op 25 januari 2023 in Gdansk en Stockholm. De halve finales worden gespeeld op 27 januari 2023 in Gdansk en Stockholm en de finale wordt gespeeld op 29 januari 2023 in Stockholm.

 

Aan het einde van de rit wordt 1 team gekroond tot wereldkampioen. Op wie ga jij je geld zetten? Zal Frankrijk zijn titel verdedigen en zijn zevende wereldkampioenschap mee naar huis nemen of zullen Spanje of Zweden de uitdaging aangaan? Of kunnen de Nederlanders iedereen verrassen met een sterke prestatie en hun eerste wereldkampioenschap handbal mee naar huis nemen?

Bekijk de WK Handbal 2023 odds