16:15 Europe/Amsterdam
Grand Slam
Tennis

Australian Open 2023: Bereid je voor op een spannende Grand Slam

januari 12, 2023

Maak je klaar voor de Australian Open 2023! Als eerste en belangrijkste Grand Slam-toernooi van het jaar kijken tennisfans uit de hele wereld reikhalzend uit naar dit evenement. Van 9 tot 29 januari zit je op de eerste rij als Melbourne in vuur en vlam staat met de beste tennisspelers ter wereld en een enorme prijzenpot!

Bij de mannen zijn alle ogen gericht op Rafael Nadal, de winner van 2022, en recordhouder Novak Djokovic met 9 Australian Open titels. Bij de vrouwen zal Iga Swiatek, de huidige nummer 1 van de wereld, alles eraan gaan doen om de titel over te gaan nemen van Ashleigh Barty. Het beloofd enorm spannend te worden!

 

Gelukkig géén corona zorgen dit jaar: volgens toernooidirecteur Craig Tiley zullen spelers op de Australian Open 2023 niet getest hoeven te worden op Covid-19 en zelfs mogen spelen als ze het virus hebben. Novak Djokovic, de 21-voudig Grand Slam-kampioen, zal daardoor ook weer deelnemen aan de Australian Open in 2023. Ondanks dat hij vorig jaar om medische redenen vrijstelling kreeg om zich niet te laten vaccineren tegen COVID-19, werd zijn visum uiteindelijk in november toch ingetrokken. Russische en Wit-Russische spelers mogen ook deelnemen aan de Australian Open, maar ze doen dit onder een neutrale vlag vanwege de Russische invasie van Oekraïne in 2022.


Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en neem deel aan de actie met Unibet.

 

Belangrijke data

De 2023 Australian Open begint op 9 januari en loopt tot en met zondag 29 januari. 

Hieronder vind je de belangrijkste data voor de 2023 Australian Open: 

 

  • Maandag 9 januari – Start van de kwalificaties voor mannen- en vrouwenenkelspel 
  • Maandag 16 januari – Start van het enkelspel voor mannen- en vrouwen 
  • Zaterdag 21 januari – Kwartfinales enkelspel voor mannen- en vrouwen 
  • Zondag 22 januari – Halve finales enkelspel voor mannen- en vrouwen 
  • Maandag 23 januari – Finale enkelspel voor mannen- en vrouwen 
  • Dinsdag 24 januari – Finale dubbelspel voor mannen- en vrouwen 

 

Geschiedenis van de Australian Open

De Australian Open, voorheen bekend als de Australasian Open, begon in 1905 als een toernooi waarin spelers uit Australië en Nieuw-Zeeland tegen elkaar speelden. In 1969 werd de naam gewijzigd in Australian Open. Het toernooi werd tussen 1916 en 1918, en tussen 1940 en 1945 niet gehouden vanwege internationale conflicten. In 1972 verhuisde het toernooi naar Kooyong Lawn Tennis Club en in 1988 naar de huidige thuisbasis van het toernooi, Melbourne Park. 

 

De Australian Open wordt georganiseerd door Tennis Australia, dat voorheen bekend stond als de Lawn Tennis Association of Australia. Rafael Nadal won de laatste editie, waarmee hij zijn 21e Grand Slam-titel veroverde. Ashleigh Barty won de vrouwensingles, wat haar derde Grand Slam-titel was.

 

De Australian Open is één van de vier Grand Slam-toernooien in de internationale tennissport – de andere zijn Roland Garros, Wimbledon en het US Open. Bovendien is het, met een prijzengeld van 76,5 miljoen Australische dollar, één van de grootste sportevenementen ter wereld.

Australian Open Qualifiers

De trekking voor de Australian Open Qualifiers vond plaats op zondag 8 januari. Tijdens de Qualifiers moeten spelers drie wedstrijden winnen om een plek in de Open Draw te verdienen. Aleksandar Vukic is de hoogst geplaatste Australische kandidaat bij de mannen.

 

De Nederlandse deelnemers aan de kwalificaties zijn Tim van Rijthoven, Gijs Brouwer, Eva Vedder, Suzan Lamens, Arantxa Rus, Arianna Hartono. Twee Nederlands zijn al gekwalificeerd: Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp.


De eerste wedstrijden beginnen op 9 januari 2023.

Bekijk alle Australian Open odds

Australian Open Draw

Op de website van de Australian Open werd begin december de lijst van 100 spelers voor de Open Draw voor zowel mannen als vrouwen bekendgemaakt. De meeste spelers (24 in totaal) komen uit de Verenigde Staten, maar er zijn ook twee spelers uit Nederland. Er zijn slechts zes spelers uit Australië. De 16 winnaars van de Open Qualifiers worden ook nog toegevoegd aan de Open Draw. De resultaten hiervan zullen de komende dagen bekend worden.

 

De definitieve loting vindt plaats op 12 januari, nadat alle wedstrijden in de Qualifiers zijn gespeeld. Vanaf 16 januari kunnen we dan eindelijk gaan genieten van het hoofdevenement van de Australian Open!

 

Blijf op de hoogte en volg de Unibet blog voor het laatste nieuws, voorbeschouwingen en updates over de Australian Open 2023. Doe mee met de actie bij Unibet en begin nu met het plaatsen van je weddenschappen.