16:41 Europe/Amsterdam
WK 2022
VoetbalWK 2022

Opvallende momenten van het WK 2022 in Qatar

december 20, 2022januari 2nd, 2023

Het WK voetbal 2022 in Qatar was een bijzonder en gedenkwaardig toernooi voor voetbalfans overal ter wereld. Het was de eerste keer dat ’s werelds meest prestigieuze voetbaltoernooi tijdens de wintermaanden werd gehouden en dat was voor vele even wennen. Ondanks de teleurstelling van het Nederlands elftal waren er nog genoeg noemenswaardige momenten, zowel op als naast het veld. Het underdogverhaal van Kroatië veroverde harten over de hele wereld, terwijl Kylian Mbappe een Gouden Schoen verdiende en Emiliano Martinez de krantenkoppen haalde met zijn X-rated reactie op zijn gewonnen gouden handschoen. In deze blogpost blikken we terug op enkele van de meest memorabele momenten van het WK 2022 in Qatar.

Marokko overtreft verwachtingen

Marokko heeft geschiedenis geschreven door als eerste Afrikaanse land 4de te worden op het WK voetbal 2022. Ze versloegen o.a. de Europese grootmachten België, Spanje en Portugal en moesten uiteindelijk hun meerdere erkennen in Frankrijk: 2-0.

De beelden van de coach Walid Regragui die vreugdevol de lucht in geworpen werd en spelers die bidden op het veld zijn iconisch geworden. De coach vergeleek zijn team met ‘Rocky’ en zei: “We hebben onze mensen en ons continent zo gelukkig en trots gemaakt.

Grote uitblinkers aan de kant van Marokko waren onder andere de ‘Nederlandse’ Hakim Ziyech en Sofyan Amrabat.

Saudi-Arabië wint van wereldkampioen Argentinië

In de wedstrijd tegen Saoedi-Arabië kwam Argentinië al snel op voorsprong, maar gaf voor het eerst sinds 1958 een voorsprong op een WK uit handen en verloor: 1:2. Voor de Green Falcons wisten Saleh al-Shehri en Salem al-Dawsari te scoren. De wedstrijd werd beslist door een effectieve verdediging van de Saudi’s, die Argentinië maar liefst 14 keer offside hebben gezet. De Franse hoofdtrainer Herve Renard kreeg veel lof voor zijn strategie om het team naar de overwinning te leiden. Het winnen van de Wereldbeker leek plotseling heel ver weg voor Argentinië, maar het team herstelde zich en wist uiteindelijk het WK te winnen na een zinderende finale tegen Frankrijk.

Japan verslaat Duitsland. En Spanje.

Japan is een van de grote verrassingen van het WK 2022 in Qatar. Ze begonnen sterk met een overwinning op Duitsland en vervolgens versloegen ze Spanje met 2-1 in de laatste groepswedstrijd. Het team van Japan was niet bang om te vechten voor elke bal en liet een strijdvaardigheid zien die weinig teams konden evenaren. Met een overwinning in hun eerste twee wedstrijden werd Japan tweede in de groep, wat betekende dat ze de achtste finale bereikten. Tijdens de achtste finale tegen Kroatië gingen de Japanse voetballers opnieuw de uitdaging aan. Japan verloor met 3-1 in de strafschoppenserie. Hoewel ze verloren, schreef Japan geschiedenis door het eerste team uit Azië te worden dat twee Europese landen wist te verslaan.

De kopbalmisser van Cristiano Ronaldo

Was het nu wel of geen doelpunt van Ronaldo? Na de wedstrijd tegen Uruguay (2-0) ontstond er discussie wie de goal op zijn naam kreeg. Technologie bracht uitkomt.

Door de komst van de Connected Ball Technology kon er met zekerheid zeggen of er contact is geweest met de bal of niet. De 500Hz IMU-sensor in de bal is in staat om zeer nauwkeurig te analyseren. Uit de analyse bleek dat er geen externe kracht op de bal was gemeten, zoals aangegeven door het gebrek aan ‘heartbeat’ in de meetgegevens. Dit betekent dat Cristiano Ronaldo’s goal, die hij begon te vieren op het veld, geen goal is gebleken. Ronaldo’s naam werd eerst toegekend aan de openingstreffer, maar FIFA en Adidas moesten later bevestigen dat er geen contact is geweest met de bal. Door de Connected Ball Technology kunnen we voor het eerst precies weten wie de goal heeft gescoord. Dit is een grote stap vooruit als het gaat om technologie in het voetbal, en het zal interessant zijn om te zien wat de toekomst zal brengen.

Cristiano Ronaldo heeft wél een ander record op zijn gezet tijdens het WK. Hij is namelijk de enige voetballer ooit die gescoord heeft op 5 wereldkampioenschappen! Een ongelooflijke prestatie!

De dans van de Brazilianen

De Braziliaanse ploeg heeft op stijlvolle wijze hun overwinning tegen Korea gevierd in Qatar. De ploeg kwam naar dit toernooi als favoriet om de trofee te winnen, maar de drie groepswedstrijden waren saai en toonden slechts korte glimpjes van het flair dat zo geassocieerd wordt met Brazilië. Echter, met de 4-1 overwinning op Zuid-Korea, liet de ploeg eindelijk zien waarom ze zo vaak gevreesd en gerespecteerd worden – en lieten ze hun danskunsten zien. Dit omvatte perfect gecoördineerde moves toen Brazilië elk van hun vier doelpunten vierde, waardoor zelfs hoofdcoach Tite meedeed met Richarlison’s ‘duiven dans’ voor het derde doelpunt.

One Love armband

De voetbalcaptains van zeven Europese teams waren van plan om regenboogarmbanden te dragen tijdens de Wereldbeker van Qatar om een boodschap van LGBTQ-inclusie te promoten in een land waar homoseksualiteit illegaal is. Maar na druk vanuit de sportautoriteit FIFA werd besloten dit niet te doen. De FA heeft samen met Nederland, Zwitserland, Duitsland, Denemarken en België bevestigd dat dreigementen met sportieve sancties hen geen keuze lieten dan het One Love-gebaar dat ze in september aankondigden te stoppen. Ze voegden eraan toe dat ze bereid waren boetes te accepteren voor het overtreden van de eisen, maar dat ze niet konden toestaan ​​dat spelers een gele kaart kregen of van het veld verwijderd moesten worden. De FIFA kondigde een eigen armband initiatief aan, waarbij spelers verschillende armbanden voor elke wedstrijd moeten dragen, met wat critici beschouwen als holle slogans zoals ‘Voetbal verenigt de wereld’.

Iraanse spelers zingen niet mee met het volkslied

Het Iraanse voetbalteam maakte een moedig en krachtig statement in hun eerste wedstrijd van het toernooi tegen Engeland, door ervoor te kiezen hun volkslied niet te zingen als teken van solidariteit met de aanhoudende nationale protesten naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in hechtenis van de zedenpolitie. Hun stilzwijgen was een daad van moed die het belang van de zaak krachtig benadrukt en extra druk op de Iraanse regering uitgeoefend om haar moraalpolitie op te heffen. De kracht van deze spelers is een bron van inspiratie en toont de kracht van collectieve actie om sociale verandering tot stand te brengen.

Nieuwe FIFA Regels

Tijdens het WK in Qatar werden er diverse nieuwe regels geïntroduceerd. Het meest opvallende was wellicht de lange blessuretijd. Volgens Pierluigi Collina, voorzitter van de FIFA-scheidsrechterscommissie, is dit een resultaat van een door FIFA ingestelde beleid: “We hebben iedereen gewaarschuwd dat ze niet verbaasd moeten zijn als ze de vierde official zien die het elektronische bord omhoog houdt met een grote tijdsduur van zes, zeven of acht minuten. Als je meer actieve tijd wilt, moeten we er klaar voor zijn dat er dit soort extra tijd wordt toegevoegd”.

 

Om de competitiviteit verder te vergroten, veranderde de FIFA ook regels voor de teams om meer flexibiliteit te bieden. Zo mochten teams nu een 26-koppige selectie hebben, in plaats van 23 zoals eerder het geval was. Daarnaast werd het aantal mogelijke wissels verhoogd naar maximaal 5, in plaats van 3 zoals in de vorige WK-editie.

De onvermoeibare helden van Kroatië onder leiding van Luka Modric

De helden van Kroatië, een land met maar 4 miljoen inwoners, hebben indruk gemaakt. Na het behalen van de tweede plaats op het WK van 2018, hebben de Kroatische helden opnieuw een geweldige prestatie geleverd met een derde plaats op dit WK. Hun onvermoeibare wil om te winnen, hun spirit en vastberadenheid maakten hun tocht door het toernooi ongekend. Modric als kapitein liet zien dat hij onvoorwaardelijk trouw is aan het team, het spel en zijn teamgenoten. Met zijn geweldige technische vaardigheden, onvermoeibare inzet en onbetwiste leiderschap is Modric een held gebleken voor het Kroatische volk.

De indrukwekkende prestaties van Kylian Mbappé

Kylian Mbappé heeft de gouden schoen in ontvangst mogen nemen na afloop van het WK. De 24-jarige Fransman scoorde acht keer, één meer dan Lionel Messi, die de zilveren schoen ontving. Olivier Giroud’s vier doelpunten bezorgden hem de bronzen schoen.

Mbappé scoorde drie doelpunten in de poulefase en vijf in de knock-out fase, waaronder een hattrick in de finale, waarin Frankrijk uiteindelijk verloor na strafschoppen. Hij is de tweede speler sinds 1974 die meer dan zes goals scoort. Ronaldo, waarmee Mbappé vaak wordt vergeleken, scoorde acht keer voor Brazilië in 2002. De 24-jarige heeft in totaal 12 doelpunten gescoord op een WK, slechts één achter het Franse record van Just Fontaine.

De reactie van Emiliano Martinez

Emiliano Martinez, de penalty shoot-out held voor Argentinië van het WK 2022 in Qatar, zorgde voor verbazing met zijn X-rated reactie bij de prijsuitreiking van de Golden Glove prijs voor de beste keeper van het toernooi. De 30-jarige Aston Villa-doelman schudde handen met FIFA-vertegenwoordigers, waaronder Gianni Infantino, voordat hij de gouden prijs voor zijn privégebied hield terwijl hij achteruit leunde en een rare gezichtsuitdrukking maakte. Martinez zei: “Ik heb het gedaan omdat de Fransen me uitjoelden. Ik kan me niet verhouden tot hun arrogantie”.

 

Records

Het was een WK vol records, waaronder een recordaantal doelpunten van 172, wat hoger was dan ooit tevoren. Er waren ook vijf strafschoppenseries, meer dan ooit bij een WK.

 

Kylian Mbappé van Frankrijk maakte geschiedenis door zijn tiende, elfde en twaalfde WK-doelpunt te scoren, wat hem de jongste speler ooit maakte met dubbele cijfers tijdens de finale. Hij werd ook de vijfde speler in de geschiedenis die in twee verschillende WK-finales scoorde, met vier doelpunten in totaal.

 

Lionel Messi van Argentinië bereikte een ander record door de meeste WK-wedstrijden ooit te spelen, 26. Hij is ook de enige speler in de geschiedenis van het WK die scoorde tijdens de groepsfase, de ronde van 16, de kwartfinale, de halve finale en de finale in één editie van het toernooi.

 

Enkele andere opmerkelijke records van het WK 2022 in Qatar:

 

  • Frankrijk is het eerste land die het voor elkaar kreeg twee achtereenvolgende WK-finales te bereiken sinds Brazilië in 2002, en het eerste Europese land om dat te doen sinds Duits in 1990.
  • Engeland scoorde 13 doelpunten in het WK 2022, het hoogste aantal dat ze ooit hebben gescoord bij een enkel toernooi (WK en Europees Kampioenschap)
  • Tegen Frankrijk werd Argentinië het eerste land ooit dat zes keer een strafschoppen serie won op het WK.