Bankroll Management in Poker

September 14, 2022

Als je je eerste stappen gaat zetten in de wereld van poker, heb je misschien wel eens gehoord van de term ‘bankroll management’. Alle professionele pokerspelers doen aan bankroll management en ook voor beginners is het belangrijk om dit te begrijpen. Op deze pagina geven we je een complete gids met informatie over het beheer van poker bankrolls. 

 

Wat is bankroll management in poker?

Bankroll management heeft niets te maken met de strategie die je gebruikt aan de pokertafel. Het verwijst naar de manier waarop je je beschikbare financiën beheert. Je bankroll is het bedrag dat je hebt om mee te pokeren. Dit kan een combinatie zijn van het geld op je online pokeraccount, maar ook van geld dat bestemd is voor gebruik aan de pokertafel.
Je bankroll is echter niet al je geld bij elkaar opgeteld. Je moet het geld voor je rekeningen en andere essentiële uitgaven buiten je berekeningen laten, aangezien je nooit mag gokken met geld dat je je niet kunt veroorloven te verliezen. 
Bankroll management is het proces van het beheren van bovengenoemde bankroll. Het is eenvoudig te begrijpen. Belangrijk is dat je grip krijgt op je bankroll beheer als je de best mogelijke pokerspeler wilt worden. 

 

Waarom zou je gebruik maken van bankroll management?

Het volgende waar je naar moet kijken, zijn de redenen achter het gebruik van bankroll beheer. De belangrijkste is deze: door gebruik te maken van bankroll management, zorg je ervoor dat je altijd geld overhoudt voor een andere dag. In wezen voorkom je dat je al je geld in één sessie verspilt, zoals veel onervaren pokerspelers doen. Er is niets ergers in de pokerwereld dan meer geld op je account te moeten storten dan je aankunt. Bankroll management in poker zal ervoor zorgen dat je deze teleurstelling niet zult ervaren. 

Bankroll management dwingt je ook om een meer conservatieve speler te zijn. Hiermee bedoelen we dat het je aanzet tot meer voorzichtigheid tijdens het pokeren. Je gaat dan bijvoorbeeld geen riskante inzetten plaatsen. Hoewel agressief poker een enorme kick geeft, moet je hier toch mee opletten als je nog niet veel ervaring hebt. 
De meer succesvolle spelers spelen over het algemeen tight poker, maar worden agressiever als ze een sterke hand hebben. Dit minimaliseert de verliezen, maar maximaliseert de hoeveelheid geld die ze verdienen met winnende handen – iets dat het doel van elke speler zou moeten zijn. 

Het belang van bankroll management is niet alleen van toepassing in poker. Ook mensen die graag op sporten wedden of gokkasten spelen kunnen profiteren van de principes van bankroll beheer. 

 

Hoe bouw je een bankroll op?

Voordat we gaan kijken naar hoe je een bankroll beheert, is het belangrijk om te weten hoe je er een kunt opbouwen. Er zijn twee manieren om dit te doen. De eerste is eenvoudig: doe een storting op je account. Stort echter niet zomaar een willekeurig bedrag, maar bedenk hoeveel je nodig hebt. Als je gewoon € 10 gaat storten, is dat prima, maar houd er rekening mee dat je dan beperkt bent tot spelen met de laagste inzetten. Het is niet nodig om duizenden euro’s te storten als je alleen van plan bent om € 0,01/€ 0,02 cashgames te spelen. Over het algemeen zullen de meeste nieuwe spelers merken dat rond de € 100 een behoorlijke startbalans is. 

De andere manier om een bankroll op te bouwen is via freerolls. Dit zijn gratis toernooien die worden aangeboden. Vaak zijn er prijzen aan verbonden. Als je het geduld hebt om het een tijdje uit te werken in laagbetaalde freerolls, kun je je bankroll langzaam doen toenemen. Dit is niet eenvoudig om te doen, maar sommige professionele spelers zijn erin geslaagd om hun carrière op deze manier te beginnen. 

Degenen die echt de top willen bereiken zullen over het algemeen grotere bankrolls nodig hebben om de hoge buy-ins te kunnen betalen. Veel getalenteerde pokerspelers die willen doorbreken, zullen aan anderen vragen om in hen te investeren zodat hun bankroll groot genoeg is om mee te doen aan grote toernooien. Iemand kan bijvoorbeeld 10% van het inschrijfgeld betalen voor een speler. Deze persoon heeft dan recht op 10% van alles wat hij wint. 

Ongeacht de manier waarop je je bankroll opbouwt, is het essentieel om je poker bankroll gescheiden te houden van de rest van je geld. De gemakkelijkste manier om dit te doen is door je poker bankroll op een pokeraccount te houden en de rest van je geld op je bankrekening te laten staan. Het is van vitaal belang om deze gescheiden te houden, omdat het de kans verkleint dat je in een opwelling in je spaargeld gaat duiken. Dit kan vervolgens tot financiële problemen leiden. Er is geen reden om geld dat je nodig hebt voor rekeningen en andere uitgaven uit te geven aan gokken. 

 

Poker bankroll management voor cashgames

Je hebt dus een behoorlijke bankroll opgebouwd. Hoe bepaal je dan hoeveel je uitgeeft? Nou, dit hangt er vanaf of je cashgames of toernooien gaat spelen. 

Als je ervoor kiest om cashgames te spelen, is de basisregel die we aanbevelen de volgende: zorg dat je altijd minimaal 100x de buy-in hebt. Je kunt de buy-in berekenen door de big blind met 100 te vermenigvuldigen. Als je bijvoorbeeld een cashgame van € 0,05/€ 0,10 wilt spelen, moet je je inkopen voor € 10. Dit betekent dat je een bankroll nodig hebt van € 1.000. Bij cashgames is het doel om je geld langzaam en veilig te laten groeien. 

Als het om cashgames gaat, moet je flexibel zijn. Natuurlijk kun je een niveau omhoog gaan als je er het geld voor hebt, maar je moet ook bereid zijn om naar beneden te gaan mocht je wat geld verliezen. Verstandig genoeg zijn om te weten wanneer je een niveau moet verlagen, is wat topspelers onderscheidt van degenen die consequent geld verliezen. 

 

Poker bankroll management voor toernooien

Er zijn verschillende soorten poker toernooien. We beginnen met de meest voorkomende, namelijk MTT’s (multi table toernooien). Toernooien zijn volatieler dan cashgames. Het kan dus zijn dat je even moet wachten voordat je een prijs wint. Dit betekent dat je een grote bankroll nodig hebt in vergelijking met je buy-in zodat je langere periodes van niet winnen kunt uitzitten. 

Daarom raden we je aan om 200 tot 300 buy-ins te hebben voor een toernooi. Als je dus mee wilt doen aan een € 10-toernooi, moet je een bankroll hebben van tussen de € 2.000 en € 3.000. 
Hoe meer deelnemers meedoen aan een toernooi, hoe groter je bankroll moet zijn in vergelijking met de buy-in omdat je minder kans hebt om te winnen. 

Verder heb je Sit ’n Go toernooien met één tafel. Hier heb je een grotere kans om te winnen, maar de prijzen zijn iets minder groot. Dit betekent dat je buy-in een groter percentage van je bankroll kan zijn. Over het algemeen raden we aan om 60 buy-ins te hebben bij een Sit ’n Go. Dit betekent dat degenen die € 10 willen betalen om deel te nemen aan een Sit ’n Go een bankroll van ongeveer € 600 of meer moeten hebben. 

Voor heads-up Sit ’n Go-toernooien heb je nog meer kans om geld te winnen. Je zou dan ongeveer 20 tot 40 buy-ins moeten hebben. Dit betekent dat degenen die meedoen aan een heads-up sit-and-go van € 10 een bankroll van € 200 tot € 400 moeten hebben. 

 

Hoe ga je om met tilt?

Als je een pokerspeler bent, heb je misschien al eens een tilt ervaren. Dit draait meestal niet zo goed uit. Tilt is het woord dat wordt gebruikt om het agressieve gedrag te omschrijven door iemand die net een grote hand heeft verloren. Het verstand heeft dan niet langer de overhand en de speler doet er alles aan om zijn geld snel terug te winnen, vaak met enorme verhogen en calls met ondermaatse handen. Soms kunnen ze geluk hebben en winnen, maar meestal eindigt tilt in de decimering van de pokerfinanciën van de speler.

Om dit te vermijden, kun je zoveel mogelijk proberen om consequent conservatief te gaan pokeren. Natuurlijk zul je af en toe pech hebben en daardoor wat emotioneel worden. Je moet jezelf echter gewoon trainen om de juiste mentaliteit te hebben. Onthoud dat wanneer je net een groot verlies hebt geleden, je er op een ander moment van profiteert omdat je eruit leert. Accepteer gewoon wat er is gebeurd en ga verder. Het vermogen om verstandig te blijven na een verlies is wat geweldige spelers onderscheidt van de rest. 

Als je merkt dat je je emoties niet kunt beheersen, kun je beter de tafel onmiddellijk verlaten. Als je in een cashgame speelt is dit eenvoudig maar in een toernooi is dit niet haalbaar. Neem dan een pauze en kom terug als je een betere mindset hebt. Je mist dan de kans om een paar handen te spelen, maar je voorkomt zo dat je je stack ernstig beschadigt.