Emoties beheren tijdens het pokeren

September 14, 2022

Of je nu een beginner of een ervaren pokerspeler bent, pokerspellen kunnen voor heel wat stress zorgen. Tot op zekere hoogte is deze emotie een goede zaak, omdat het ervoor zorgt dat je gefocust blijft. Maar wees voorzichtig en laat het gevoel niet omslaan in angst of woede. Wanneer je emoties te veel negatieve invloed op je hebben, zul je slechte beslissingen nemen die tot verlies kunnen leiden. 

Gelukkig kun je dit vermijden door je emoties te leren beheersen tijdens het pokeren. Duik in deze gids en leer tal van nuttige en bewezen tips zodat je op elk moment je kalmte kan bewaren aan de pokertafel.

 

Stressmanagement in pokertoernooien

Als je geen zelfvertrouwen hebt, kun je niet goed omgaan met complexe situaties. Het is moeilijk om je staande te houden in een omgeving met hoge druk, vooral tijdens pokertoernooien. Er zijn echter enkele strategieën die je kunt toepassen om je emoties te beheersen. Ankeren is bijvoorbeeld een van de vele opties. Het helpt je niet alleen om je stress te beheersen, maar houdt je ook rustig. 

Als we spreken over ankeren verwijzen we naar het proces van het associëren van externe of interne triggers zoals een gebaar, aanraking of geluid. Maar wat heeft dit te maken met stressmanagement in pokertoernooien? Heel eenvoudig, door deze techniek te gebruiken, kun je positieve signalen naar je hersenen sturen om je zelfperceptie of emotionele toestand te verbeteren. De gemakkelijkste manier om dit te bereiken is door middel van aanraking.

Er zijn een paar stappen die je kunt volgen om deze techniek toe te passen:

Stap 1: bepaal je anker trigger

Dit kan een handeling zijn waarbij je bijvoorbeeld je voeten een paar seconden bij elkaar brengt, een lichte beweging van je vingers of een aanraking van je arm met de palm van je hand. Kortom, zoek iets dat voor jou comfortabel en natuurlijk aanvoelt. 

Stap 2: maak de associatie

Gebruik de handeling van stap 1 wanneer je in een positieve emotionele toestand bent. Blijf dit proces herhalen en oefen. Na verloop van tijd zullen je hersenen geleidelijk de associatie vormen tussen de handeling en de verankerde emotie. 

Stap 3: test het in echte scenario’s

Voordat je deze techniek in je pokerspel gebruikt, moet je hem op zijn minst een paar keer in je echte leven uitproberen. Als je bijvoorbeeld druk of frustratie voelt in je werk of je leven, gebruik dan je verankeringstrigger die je aan positieve gevoelens zou moeten herinneren. Wanneer je vertrouwd raakt met dit proces, kun je het in je pokerspel gaan toepassen. Dit verankeringsproces moet steeds natuurlijker worden. 

 

Leer je emoties begrijpen

Een van de belangrijkste vaardigheden aan een pokertafel is emotionele controle. Wanneer je boos of angstig bent, stuur je schrikhormonen naar je hersenen. Als je hersenen het schrikhormoonsignaal ontvangen, wordt het instinctieve deel van de hersenen soms geactiveerd. Dit hele proces leidt dus tot handelen zonder na te denken. En natuurlijk kun je geen pokerspel winnen zonder goed na te denken. Dit is de reden waarom het beheersen van je emoties aan een pokertafel belangrijk is. Het kan moeilijk te controleren zijn, maar met de nodige tips kun je leren om je emoties tijdens het pokeren in toom te houden. 

Om uit te blinken in een pokertoernooi heb je meer nodig dan alleen vaardigheden en geluk. Psychologische en fysieke factoren kunnen je prestaties ook beïnvloeden. Gevorderde spelers zijn vaak optimistisch en mentaal stabiel, zelfs na een reeks zware verliezen. 

Als je in pokertoernooien in een situatie terechtkomt waarin je een paar spellen op rij hebt verloren, kun je proberen een rollenspel te spelen. Gedraag je als een zelfverzekerde winnende speler. Je bent moedig en positief op dit moment. Haal diep adem, kijk recht voor je uit en glimlach. Ook al hou je jezelf voor de gek, je zou de verandering in emoties moeten voelen. Op deze manier zal de impact van angst en frustratie op je gedrag worden geminimaliseerd. 

 

Tips om meer zelfvertrouwen te hebben aan de pokertafel

Om te pokeren heb je zelfvertrouwen nodig. Het is belangrijk dat je je zelfverzekerd voelt aan de pokertafel zodat je medespelers respect voor je krijgen. Hieronder vind je onze beste tips om je zelfvertrouwen op te bouwen zodat je concurrenten je hand niet van je gezicht kunnen aflezen. 

 

Ken de pokerregels

Dit lijkt natuurlijk voor de hand liggend, maar als je de regels van binnen en van buiten kent, voel je je zelfverzekerd. Hierdoor zullen er geen vlagen van paniek over je gezicht flitsen. En we bedoelen niet alleen het begrijpen van de basisprincipes van poker, maar ook het kennen van de verschillende combinaties van kaarten waarmee je kunt winnen. Het is belangrijk dat je het spel heel goed begrijpt zodat je tijd hebt om naar je tegenspelers te kijken om te zien hoe ze reageren. 

 

Leer lichaamstaal lezen

Je kunt leren om vertrouwen te hebben en te voelen, maar dat betekent niet dat alle anderen aan tafel dat ook hebben. Bekijk je tegenstanders discreet terwijl ze hun handen bestuderen en let op tekenen van opgetogenheid, teleurstelling of gewoon zenuwen. Tics, spiertrekkingen, opengesperde ogen, trommelende vingers of tikkende benen kunnen allemaal emotie weggeven. Dat geldt ook voor het vermijden van oogcontact, agressiever worden naarmate het spel vordert of zelfs veel stiller worden naarmate het spel vordert. 

Onervaren spelers kunnen agressiever worden als ze slechte handen hebben (om het te laten lijken alsof ze goede handen hebben), of stiller worden uit angst dat enige emotie hun goede hand zou kunnen verraden. 

 

Stop met friemelen

Terwijl je de lichaamstaal van anderen leert lezen, richt je je blik weer op jezelf. Bijt jij op je nagels als je zenuwachtig bent? Wrijf je over je voorhoofd, vernauw je je ogen, trommel je met je vingers? De volgende keer dat je in een spannend spel zit, kun je je richten op jezelf en wat jouw trekjes zijn. Let op je gewoonten en merk ze meteen op. Vervolgens kun je ze meteen beheersen zodat andere spelers je niet kunnen lezen als een boek. 

 

Focus op je ademhaling

Als je moeite hebt met iets anders om je op te concentreren, is je ademhaling de beste plek om te beginnen. Het is algemeen bekend dat stress je ademhalingspatroon beïnvloedt. Als je angstig bent, adem je over het algemeen snel en oppervlakkig. Als je in plaats daarvan lang en diep ademhaalt, is de kans groot dat je jezelf kunt kalmeren. 
Het verminderen van angst of zelfs minder angstig lijken is cruciaal in een situatie met hoge inzetten. Als je voor veel geld speelt en je hebt al je fiches op een complete bluf, dan is het heel belangrijk om niets weg te geven aan je tegenstander.

 

Laat je emoties niet doorschemeren

Als je je hand geheim wilt houden en eruit wilt zien als een professional, moet je je emoties buiten het spel laten. Dit betekent dat je een gracieuze verliezer bent en het van je kunt afschudden, ongeacht hoeveel je hebt verloren. Dit betekent ook dat je je winst accepteert met een lach in plaats van met ‘haha, sukkels!’. Je weet precies hoeveel je bereid bent te wedden en hoeveel je kunt verliezen. Zo word je niet overrompeld als iemand anders alles neemt. Als je beheerst, koel en kalm blijft, is dat te zien en zullen de andere spelers je hiervoor respecteren. 

 

Heb een ritueel voor en na het spelen

Het kost veel moeite om je emoties te beheersen tijdens het pokeren. Wat kan helpen is om tijd te maken voor je emoties voor en na het spel. Het is immers belangrijk dat je rekening houdt met hoe je je echt voelt. Je kunt je bijvoorbeeld voorbereiden op een spannend pokertoernooi door eerst wat te mediteren. Denk bijvoorbeeld aan alle mogelijke uitkomsten die kunnen gebeuren. Misschien speel je een hele grote hand en verlies je. Weet dan hoe je daarop gaat reageren. 

Na het pokertoernooi kun je tijd nemen om alles te overlopen. Als er iets aan de tafel is gebeurd en je had in het moment geen tijd om het te verwerken, kun je het bijvoorbeeld achteraf opschrijven of er even bij stilstaan.  

 

Concentreer je op je houding

Een van de beste dingen die je kunt doen om zelfverzekerd over te komen aan de pokertafel is je concentreren op je houding. Doe altijd je best om rechtop en lang aan de pokertafel te zitten. Als je ruimte inneemt, wordt het makkelijker om je emoties te beheersen en krijg je het gevoel dat je de situatie onder controle hebt. 

Een zelfverzekerde houding kan het stressniveau in je lichaam tastbaar verminderen. Dit hebben meerdere onderzoeken bevestigd. Mensen voelen zich krachtiger nadat ze hun houding hebben aangepast. 

 

Vraag raad aan een vriend

Heb je vrienden, kennissen of familieleden die poker spelen? Vraag deze personen dan om raad. Zij kunnen je misschien nog meer tips geven over hoe je er zelfverzekerd kunt uitzien aan de pokertafel.