Hoe bepaal je de winnende pokerhand?

September 14, 2022

Een van de belangrijkste zaken om te weten bij het spelen van poker is hoe je de winnende pokerhand kan bepalen. Dit is niet altijd even eenvoudig, vooral als je nog niet veel ervaring hebt in het spelen van poker. Nieuwe poker spelers moeten eerst leren hoe ze vijf gemeenschappelijke kaarten kunnen gebruiken om de winnende pokerhand te kunnen bepalen. Een van de belangrijkste punten om te onthouden is dat wanneer je een hand maakt, je de beste vijf beschikbare kaarten van de zeven moet gebruiken. In deze gids vind je meer uitleg, tips en strategieën.

 

Leer de pokerhanden kennen

Bij Texas Hold’em, de populairste poker variant, kun je kiezen voor vijf van de zeven kaarten om je hand te maken. In feite hoef je niet eens de twee gesloten kaarten die al gedeeld zijn te gebruiken. 
Pokerhanden zijn een cruciaal onderdeel van het pokerspel omdat ze beslissen of je wint of verliest. Een pokerhand is een combinatie van vijf kaarten en kan op verschillende manieren worden gemaakt, afhankelijk van de kaartrangen. 
Elke pokerhand heeft een handrangschikking, afhankelijk van de specifieke variant. Poker varianten zoals Texas Hold’em, Omaha en Seven Stud gebruiken bijvoorbeeld hogere pokerhanden om de winnaar van de pot te bepalen. Poker varianten zoals Razz gebruiken lagere pokerhand rangschikkingen om de potwinnaar te bepalen.
Zodra je alle pokerhanden kent, moet je de winnende handen en de volgorde kennen van hoog naar laag of van beste naar slechtst. De juiste strategie, kennis van de pokerhandranglijst en pokerregels kunnen je dichter bij de overwinning brengen. 

Hier is een lijst van de winnende pokerhanden van hoog naar laag:

 1. Royal Flush
 2. Straight Flush
 3. Four of a Kind
 4. Full House
 5. Flush
 6. Straight 
 7. Three of a Kind
 8. Two Pair
 9. Pair
 10. High Card

Wil je meer gedetailleerde uitleg over de verschillende pokerhanden, dan kun je terecht in onze gids met de ranking van de verschillende pokerhanden.

 

Tips en regels voor het maken van een winnende pokerhand

Nieuwe pokerspelers kunnen wel eens in de war geraken over het bepalen van de ideale volgorde voor het winnen van poker. Je kunt een aantal winnende pokerhanden in gedachten houden. Voor beginners is het namelijk een hele uitdaging om de pokerhandranglijst te onthouden en te bepalen welke hand de pot zal winnen. 
Hoe beter je de winnende pokerhanden kunt onthouden, hoe beter je spontaan kan handelen terwijl je handen maakt. Hieronder geven we je een aantal pokertips en regels zodat je gemakkelijk een winnende pokerhand kunt maken. 
De pokerhandrangschikkingen voor Texas Hold’em, PL Omaha en 5 Card Omaha zijn hetzelfde. Dit maakt het gemakkelijker voor beginners. 

De volgorde van de winnende pokerhanden en de rangorde voor de 5-kaartentrekking en traditioneel poker zijn ook hetzelfde. De lijst met pokerhanden begint met de Royal Flush en gaat helemaal door tot vijf willekeurige kaarten. 
Het maken van de Royal Flush met de kaarten van dezelfde reeks, gerangschikt tot Aas, komt zelden voor. Full House scoort altijd hoger dan een Flush tijdens het spelen van poker. Straight Flush, die uit vijf opeenvolgende kaarten bestaat, is vrij zeldzaam. Aan de andere kant is Four of a Kind een veel voorkomende pokerhand. 
Strategie voor het maken van een winnende pokerhand

De hoogste kaarten en de beste winnende pokerhanden zijn van het grootste belang bij poker. Door de sterkste pokerhand te maken, kun je de pot winnen. Enkele van de pokerhandstrategieën die nieuwe spelers in gedachten moeten houden, zijn onder meer:

 • Als je twee paren in de hand hebt, neemt de kans om de pot te winnen toe omdat je een winnende hand mogelijk twee paren kunt laten winnen. 
 • De beste pokerhiërarchie met vijf kaarten is 10 tot Aas. Pairs zijn ook populaire pokerhanden in spellen zoals Texas Hold’em. 
 • Als je hand geen winnende combinatie heeft, houd dan de hoogste kaart of het paar dat je in de hand hebt.

Je kunt eigenlijk van elke goede pokerkaart de beste hand maken als je je pokervaardigheden op de juiste manier gebruikt. 

 

De sleutel tot het bepalen van de winnende pokerhand

Eerst en vooral moet je de pokerhandranglijst en de juiste volgorde van pokerhanden onthouden. Daarnaast moet je leren welke pokerhand met vijf kaarten de beste is uit de combinatie van de ontvangen hole cards en gemeenschappelijke kaarten. De gouden regel om de beste pokerhand te bepalen, is om de beste hand te maken met precies vijf kaarten. 

Hier zijn een paar scenario’s waarin het duidelijk wordt welke de beste pokerhand is. 

Scenario 1: Twee van de spelers hebben twee paren


In een scenario waarin twee spelers een Two Pairs-hand hebben, is hier een voorbeeld om te bepalen welke pokerhand wint:

 • Tafel: K♦️ Q ♠️ 2♠️ 3♥️ 2♣️
 • Speler 1 ontvangt A♦️ A♣️
 • Speler 1 ontvangt K♥️ Q♥️

In de bovenstaande situatie wint speler 1 de hele pot omdat als je Two Pairs gaat vergelijken, de waarde van het hoogste paar als eerste wordt gerangschikt. 

Als beide spelers A♦️ A♣️ hadden, zou de rang van het tweede paar in overweging worden genomen om de winnende hand te bepalen. 

Als beide spelers identieke paren hebben, is de kicker de beslissende factor (de hoogste waarde van de vijfde kaart).

Scenario 2: twee of meer spelers hebben een flush

In een scenario waarin twee of meer spelers een flush hebben, wint de speler met de hoogste flush de pot. Hier volgt een voorbeeld:

 • Tafel: 8♥️ 5♥️ 10♣️ Q♥️ 2♠️
 • Speler 1 ontvangt A♥️ 6♥️
 • Speler 2 ontvangt K♥️ J♥️

De beste hand van de eerste speler zou A♥️ Q♥️ 8♥️ 6♥️ 5♥️ zijn en de beste hand van de tweede speler zou K♥️ Q♥️ J♥️ 8♥️ 5♥️ zijn. Hoewel speler 2 een hoger aantal flushkaarten heeft dan speler 1, wint speler 1 de pot omdat Aas de hoogste flushkaart is. 

Scenario 3: de meeste flushkaarten liggen op tafel

 

 • Tafel: 9♦️ J♦️ 2♠️ K♦️ A♦️
 • Speler 1 ontvangt A♣️ 7♦️
 • Speler 2 ontvangt Q♠️ 6♦️

De beste hand van de eerste speler zou A♦️ K♦️ J♦️ 9♦️ 7♦️ zijn en de beste hand van de tweede speler zou A♦️ K♦️ J♦️ 9♦️ 6♦️ zijn. In dit geval wint speler 1 de pot met de hoogste flush in alle vijf de kaarten. 

 

Welke hand verslaat welke hand bij poker?

Pokerhanden volgen een duidelijke pokerhiërarchie in de handranglijst. Volgens deze hiërarchie werken de handrangschikkingen als volgt:

 • Twee paren kunnen een paar verslaan
 • Een three of a kind kan een two pair verslaan
 • Een paar kan een high card verslaan
 • Een straight kan three of a kind verslaan
 • Een flush kan een straight verslaan
 • Een full house kan een flush verslaan
 • Een four of a kind kan een full house verslaan
 • Een straight flush kan een four of a kind verslaan
 • Een royal flush kan een straight flush verslaan

Aangezien de royal flush de beste pokerhand is, kan geen enkele andere hand deze verslaan. 

 

Tips voor newbies

Voordat je plaatsneemt aan de pokertafel, is het de moeite waard om jezelf een lesje etiquette te geven. Poker is immers niet het gemakkelijkste kaartspel. Hier zijn enkele belangrijke zaken die je moet weten voordat je aan de pokertafel gaat zitten. 

Heb respect voor de dealer

Zoals in elk ander spel, is het uiten van woede aan de tafel, schreeuwen en in het algemeen beledigen of storen niet acceptabel. Vooral als je gedrag gericht is op de dealer. In een fysiek casino kun je dan verbannen worden. 

Bespreek je hand niet met de tafel

Praat niet met je tegenspelers over je kaarten, hun kaarten of zelfs de gemeenschappelijke kaarten. Wat je zegt, kan namelijk het spel beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld een andere speler vertelt welke kaarten je hebt gefold, kunnen de wiskundige berekeningen en de strategieën van andere spelers veranderen. 
Als je eenmaal hebt gefold en afstand hebt gedaan van elk recht op de pot, respecteer dan dat andere mensen nog steeds in het spel zijn. 

Let op wanneer het jouw tijd is om te handelen

Je moet altijd letten op het moment dat jij aan de beurt bent om een beslissing te maken. Voor je beurt handelen kan de stroom van de tafel verstoren. Wat echter nog belangrijker is, is dat deze fout je acties aan de tegenstanders laat zien. Zo laat je hen van tevoren weten wat je van plan bent te doen. Dit kunnen zij vervolgens in hun voordeel gebruiken. 
Als je per ongeluk voor je beurt hebt gehandeld, bied dan je excuses aan en verduidelijk met de dealer wat je opties zijn. 

 

Conclusie

Onthoud dat sommige poker varianten verschillende waarden aan kaarten en handen toewijzen. Sommige spellen zijn volledig omgekeerd, waarbij de hand met de laagste waarde wordt beloond in plaats van de hand met de hoogste waarde. Andere spellen beschouwen bijvoorbeeld een Aas als laag of maken gebruik van Jokers. Dit kan de hiërarchie en strategie veranderen.