Hoe word je een betere pokerspeler?

September 14, 2022

Je hebt misschien het volgende gezegde al eens gehoord: ‘poker duurt een dag om te leren, maar een leven lang om te beheersen’. Dit is grotendeels waar, aangezien er veel oefening en ervaring nodig is om beter te worden in online poker. Maar met de juiste leerstrategie en pokertips, kost het je veel minder tijd om beter te worden in poker, zelfs als je een complete beginner bent. In deze Unibet pokergids vind je tal van tips die je kunt gebruiken om een betere pokerspeler te worden. 

 

Haal de maximale waarde uit grote pokerhanden

Probeer altijd maximale waarde uit je grote handen te halen. Met maximale waarde bedoelen we het winnen van zoveel mogelijk chips als je een grote pokerhand hebt gemaakt. Sommige spelers zijn bang dat ze niet uitbetaald worden door een grote hand en zullen proberen hun tegenstanders in de pot te houden door minder in te zetten. Wat deze spelers zich niet realiseren is dat ze vaak waarde (te winnen chips) missen uit hun grote handen. 
Minder waarde uit je grote handen betekent minder totale winst. Houd daar rekening mee. Wanneer je een grote hand hebt, bedenk dan hoeveel geld je maximaal kunt inzetten om de waarde die je uit de hand kunt winnen, te maximaliseren. 

 

Gebruik logica en vermijd emoties aan de pokertafel

Leer beslissingen te nemen op basis van logica en niet alleen met je emoties. Emoties zijn onvermijdelijk bij poker en maken het spel leuk. Als je echter enkel en alleen op basis van je emoties beslissingen gaat nemen, kan dit je pokerspel verslechteren. 

Je laten overweldigen door je emoties kan zelfs leiden tot meer fouten. In de pokerwereld staat dit ook wel bekend als ‘tilt’. Probeer daarom zoveel mogelijk logische, goede beslissingen te nemen op een consistente manier.
Evalueer je spel en emoties nadat je klaar bent met pokeren. Bekijk achteraf hoe goed je hebt gespeeld. Maak aantekeningen over wat je goed deed en wat je nog kunt verbeteren. Houd de volgende keer dat je gaat spelen rekening met wat je geleerd hebt. 

 

Oefening baart kunst, dus speel poker online

Het beste en meest voorkomende advies is om meer poker te spelen. Ervaring en pokervaardigheden ontwikkel je vooral door het spel veel te spelen. Hoe meer je poker speelt, hoe meer kans je hebt dat je gaat winnen. Door te experimenteren kun je ontdekken welke voor jou de beste manieren zijn om poker te spelen en om de waarde van je pokerhanden te maximaliseren. Speel dus zoveel je kunt. Bij Unibet kun je op elk moment online poker spelen. 

 

Ken je grenzen

Als je beter wilt worden in poker moet je consistent zijn met de limieten en de spellen die je speelt. Speel je graag de ene week cashgames en de andere week toernooien en de ene week voor € 20 en de andere week voor € 100, kun je dit beter eens herbekijken. Meestal is het beter om een meester te worden in één specifiek spel dan een manusje van alles. 
Als je nieuw bent, begin dan altijd met de laagst mogelijke limieten en onthoud dat er geen haast is naar de top. Bouw dit langzaam op naarmate je bankroll groeit.

 

Sluit je aan bij een poker netwerk

Een van de beste manieren om een betere pokerspeler te worden, is een netwerk van pokervrienden. Dit kan zowel een vriendengroep zijn waar je geregeld poker mee speelt of een online community. Als je jezelf omringt met andere mensen die hetzelfde doel hebben, kun je elkaar opbouwen en ondersteunen in moeilijke tijden. 
Je kunt met elkaar over pokerhanden praten en je kunt leren van de spelers die meer ervaring hebben dan jij. De meeste professionele pokerspelers vertrouwen op een kleine groep vrienden voor steun en aanmoediging. 

 

Zorg dat je plezier beleeft 

Je bent waarschijnlijk poker beginnen spelen voor de lol. Als dit de reden is waarom je werd aangetrokken door het spel, moet je ervoor zorgen dat dit zo blijft. De meeste professionele pokerspelers spelen poker omdat ze er oprecht van houden. Wanneer poker te serieus begint te worden kan het zijn dat die energie en het verlangen om beter te worden gaat afnemen. 

Het is een bewezen feit dat mensen meer gemotiveerd zijn om te leren en te verbeteren als ze echt genieten van wat ze doen. Als je merkt dat er wat sleur komt in de cashgames die je speelt, kies dan even iets totaal anders, zoals toernooien of een andere poker variant. 

 

Ken je positie

De beste positie in Texas Hold’em is ‘op de button’. Als je op de button zit, ben je de laatste die iets doet in drie van de vier inzetrondes – na de flop, de turn en de river. Wanneer je aan de beurt bent, weet je perfect hoeveel andere spelers er nog in de hand zijn en kun je een veel betere beslissing nemen over hoeveel je eventueel kunt inzetten. 
De slechtste positie is de small blind. Na de flop, de turn en de river moet je eerst handelen. Soms kun je dit in je voordeel gebruiken door agressief te spelen, maar het is veel beter om als laatste te handelen. 

Concentreer je ook op het totale aantal spelers dat nog aan de tafel zit. Een hand die niet met zeven spelers gespeeld zou moeten worden, kan sterk zijn als je nog maar met twee of drie bent omdat er minder concurrentie aan de tafel is. Daarnaast geldt dat hoe minder spelers er zijn, hoe vaker je moet inzetten (de blinds). 

 

Concentreer je op de andere spelers

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in je hand en de andere spelers uit het oog te verliezen. Je moet echter weten hoeveel chips ze hebben (een ruwe telling, niet noodzakelijk specifiek), welke kaarten ze zouden kunnen hebben en wat hun beste hand zou kunnen zijn. 

Kijken naar de speelstijl van de andere spelers kan ook nuttig zijn. Probeer te bepalen wie bluft en wie ‘tight’ speelt. Als een speler consequent nooit meer dan € 10 heeft ingezet en plotseling met een inzet van € 50 komt, moet je op je hoede zijn. Dit is een goede indicatie dat de speler een sterke hand heeft .
Als een speler een redelijk grote hand verliest en dan meteen terugkomt met een grote inzet, kan die speler uit frustratie roekeloos gaan inzetten. Dit is een ideaal moment om terug te slaan. Zolang je een solide hand hebt om het mee te doen aangezien iemand die zo speelt waarschijnlijk niet zal folden. 

 

Wees niet bang om te stoppen na de flop

Een hand folden na de flop is voor sommige beginnende spelers moeilijk. Ze hebben namelijk al geld in de pot gedaan, dus ze denken dat ze net zo goed kunnen blijven en kijken wat er gebeurt. Dit soort redenering kan er echter voor zorgen dat ze veel chips verliezen. 

Zelfs als je met een geweldige hand begint, kan de flop je kapot maken. Stel dat je een A-K hebt, maar de flop is J-J-5. Daar heb je geen goed aan, en als iemand anders een J heeft ben je ineens een grote underdog. Zelfs als een A of K, of beide komt, verlies je van de drie J’s. Indien de flop je hand niet verbetert en je hebt geen groot paar, overweeg dan om eruit te komen. Soms moet je eruit stappen na de flop, zelfs als je denkt dat het de goede kant kan uitgaan. 

 

Speel slim op de turn en de river

De onderstaande tips zorgen ervoor dat je een betere speler kan worden op de turn en de river:
Als je een draw hebt na de turn (d.w.z. je hebt nog één kaart nodig om een goede hand te maken), probeer dan zo goedkoop mogelijk naar de river te gaan.

Weet je zeker dat je de best mogelijke hand hebt na de turn, maak het dan duur voor je tegenstanders om de river te zien. 
Als de gemeenschappelijke kaarten en paar bevatten, onthoud dan dat je tegen een full house kunt spelen. 
Denk je dat je tegenstander een betere hand heeft, dan is het meestal onverstandig om hier te bluffen.

 

Speel agressief als je goede kaarten hebt

Wees niet te verlegen als je poker speelt. Zo kun je op de lange termijn verliezen. Aan een tafel vol agressieve spelers zullen sommigen je het vuur aan de schenen leggen, maar anderen zullen hun chips stapelen en je kunnen verpletteren. Als je goede kaarten of een goede positie hebt, mag je agressiever gaan spelen. Anders zullen goede spelers je elke keer verpletteren. Agressief spelen vergt natuurlijk wat moed als je nog maar een beginner bent, maar het kan zeker in je voordeel werken.