Poker regels en termen

September 14, 2022

Dankzij evenementen zoals de World Series of Poker is poker de afgelopen jaren sterk in populariteit gestegen. Spelers voelen zich aangetrokken tot de combinatie van psychologie, waarschijnlijkheid en natuurlijk geluk in het spel om winnende handen samen te stellen. Als je poker gaat spelen, zul je merken dat er verschillende varianten zijn. Ook zijn er tal van poker termen die je zult tegenkomen. In deze pokergids leer je de regels van de populairste poker varianten en de vaakst voorkomende poker termen.

 

Poker regels Texas Hold’em

Veruit de meest populaire versie van poker is Texas Hold’em. Het spel begint met elke speler die twee kaarten krijgt om voor zichzelf te houden. Het spel gaat verder als er vijf gemeenschappelijke kaarten op tafel worden gelegd. 
Spelers zetten tijdens het spel in totaal vier keer in: nadat elke speler kaarten heeft ontvangen en daarna nog drie keer als de gemeenschappelijke kaarten op tafel worden gelegd. De pokerspelers gebruiken een combinatie van hun eigen twee kaarten en de vijf gemeenschappelijke kaarten om de best mogelijke combinatie van vijf kaarten samen te stellen. De beste combinatie wint de hand en de chips. 

 

Poker spelregels Omaha Hold’em

Deze variant lijkt erg veel op Texas Hold’em. Er zijn echter twee belangrijke verschillen. Spelers krijgen eerst vier kaarten gedeeld in plaats van twee in het begin van de hand. En de vijf gemeenschappelijke kaarten worden allemaal tegelijk omgedraaid, in plaats van verspreid over drie rondes. Spelers kunnen echter slechts twee van hun eigen kaarten gebruiken bij het samenstellen van de beste combinatie van vijf kaarten. 

 

Five Card Draw poker spelregels

Deze versie wordt beschouwd als een van de eenvoudigste vormen van poker. Elke speler ontvangt vijf kaarten. Na de eerste deal kunnen spelers maximaal drie kaarten kiezen om te ruilen in ruil voor nieuwe kaarten. De speler met de beste combinatie van vijf kaarten wint. 

 

Poker regels Seven Card Stud

In dit spel krijgt elke speler zeven kaarten. Drie liggen met de afbeelding naar beneden en vier kaarten met de afbeelding naar boven en dus zichtbaar voor de hele tafel. Spelers gebruiken die zeven kaarten om de best mogelijke hand van vijf kaarten te creëren. 
In vergelijking met Five Card Draw, kan Seven Card Stud gevaarlijkere handen bevatten, aangezien spelers zeven kaarten hebben om uit te kiezen in plaats van vijf. De open kaarten geven spelers de mogelijkheid om een strategie te bepalen op basis van wat ze denken dat andere spelers in handen hebben. 

 

Algemene pokerterminologie

Als je leert hoe je poker moet spelen, is het belangrijk dat je kennis hebt van de meest voorkomende poker termen. Hieronder vind je een overzicht.

Big Blind

De grootste van de twee verplichte inzetten die moeten worden geplaatst voordat de hand begint bij sommige vormen van poker.

Bluffen

Bluffen is doen alsof je hand veel sterker is dan hij in werkelijkheid is. Op die manier kun je je tegenstanders op het verkeerde been brengen en de pot claimen. 

Bubble

De hoogste eindpositie in een pokertoernooi die buiten de uitbetalingen valt. Als de top tien spelers bijvoorbeeld worden betaald, is de elfde plaats de bubbel.

Burn Card

Na elke inzetronde zal de dealer de bovenste kaart weggooien als preventieve maatregel tegen valsspelen. Dit omschrijft men als ‘Burn Card’. 

Buy in

In een cashgame is dit de hoeveelheid geld die wordt gebruikt om fiches te kopen. In een toernooi zijn dit de kosten van deelname.

Call

De huidige inzet in een inzetronde evenaren.

Check

Niets inzetten, wat alleen mogelijk is als niemand anders heeft ingezet tijdens een inzetronde.

Dealer

De persoon die de kaarten deelt, of de speler die in de dealerpositie zit met iemand anders die de kaarten deelt.

Draw

Een draw betekent dat er een goede kans is dat de hand verbetert door extra kaarten. 

Fish

Een ‘fish’ is een beginnende pokerspeler die gemakkelijk te herkennen is aan de pokertafel vanwege zijn speelstijl en het gebrek aan ervaring. 

Flop

In pokerspellen waar gemeenschappelijke kaarten worden gebruikt, zijn dit de eerste drie gemeenschappelijke kaarten die worden gedeeld.

Fold

Een hand weggooien. Je maakt dan geen kans meer op de huidige pot.

Heads up

Een spel of fase van een toernooi waarbij er slechts twee spelers zijn.

Kicker

De hoogste ongepaarde kaart in een hand.

No limit poker

No limit is het aantal chips dat een speler in een enkele hand kan inzetten. Het maximum wordt aangeduid als ‘All In’. 

On the button

Elke speler krijgt de kans om de dealer te zijn. Wanneer een speler ‘on the button’ is, betekent dit simpelweg dat hij de laatste zal zijn die handelt in elke inzetronde. Het belang van positionering in poker is cruciaal, aangezien strategieën en tactieken in verschillende posities kunnen veranderen. 

Pocket kaarten

De gesloten kaarten (met afbeelding naar beneden) die aan een speler worden uitgedeeld.

Pot

Het totale bedrag aan geld en/of chips dat is ingezet in een hand die is gewonnen door de speler met de beste hand.

Pot Committed

Dit gebeurt wanneer een speler veel fiches in de pot heeft geïnvesteerd in een bepaalde hand en vindt dat de investering te groot is om te folden, ook al is de hand misschien niet de sterkste. 

Pot Limit

Een inzetstructuur waarbij de maximale inzet gelijk is aan de huidige grootte van de pot.

Preflop

Dit is de inzetactie die voorafgaat aan de flop, vandaar de naam preflop. Spelers met sterke pocketkaarten zullen proberen spelers uit de hand te elimineren door de preflop te raisen om zo te bepalen welke andere spelers ook een sterke hand hebben. 

Push

All in gaan. 

Raise

Een weddenschap plaatsen die groter is dan eerder geplaatste weddenschappen in de inzetronde.

Rake

Geld dat aan het einde van elke ronde uit een pot door het huis wordt genomen als betaling voor het runnen van het spel.

River

In pokerspellen waarbij gemeenschappelijke kaarten worden gebruikt, is dit de laatste gemeenschappelijke kaart die wordt gedeeld.

Shark

Een shark is een zeer goede en ervaren pokerspeler die in staat is om snel patronen in het spel te herkennen en een uitstekend gevoel heeft om spelers te lezen. Dit soort speler is in staat om te profiteren van amateurfouten. 

Split Pot

Wanneer twee of meer spelers dezelfde hand hebben, worden de potwinsten gelijk verdeeld over de betrokken spelers. In dit geval is er sprake van een ‘Split Pot’. 

The Nuts

The Nuts is een uitdrukking die wordt gebruikt wanneer een speler de best mogelijke hand heeft en niet kan worden verslagen met de combinatie van uitgedeelde kaarten. Dit is een geweldige situatie om in te verkeren omdat het de speler totale controle en veiligheid geeft en de mogelijkheid om met vertrouwen in te zetten. 

Tight

Een speelstijl waarbij je alleen sterke handen speelt.

Tilt

Wanneer een speler de controle over zijn emoties verliest, meestal veroorzaakt door een slecht resultaat.

Turn

In pokerspellen waarbij gemeenschappelijke kaarten worden gebruikt, is dit de vierde gemeenschappelijke kaart die wordt gedeeld.

 

Moet ik elke hand in poker spelen?

Amateurspelers vragen zich vaak af welke pokerhanden ze moeten spelen. Het is niet aan te raden en ook niet verstandig om elke hand te spelen. De belangrijkste reden hiervoor heeft te maken met statistieken en kansen. Het is onmogelijk om in elke hand winstgevend te zijn op basis van alle mogelijke uitkomsten, vooral aan grotere tafels. Een effectieve strategie zou zijn om tussen 80-90% van de handen te folden en van andere spelers te leren. 

 

Do’s en dont's van poker

Poker do’s

Wees standvastig en besluitvaardig. Besluiteloosheid toont zwakte. 
Blijf positief aan tafel. Vriendelijk zijn en op een positieve manier reageren op andere spelers helpt om een positief imago te behouden en om geen vijanden te creëren. 
Blijf kalm. Poker kan zenuwslopend zijn, maar het is van het grootste belang om nuchter te blijven en je emoties onder controle te houden. 

Poker dont's

Word niet te spraakzaam. Spelers die te veel praten aan de tafel kunnen waardevolle informatie weggeven zonder dat ze zich ervan bewust zijn. 
Laat anderen je vaardigheidsniveau niet zien. Dit kan onbedoeld gebeuren door bijvoorbeeld commentaar te geven op een hand of anderen op de hoogte te stellen van je pokerervaring. 
Verlies de concentratie niet. Folden van 80% - 90% kan spelers onrustig maken, maar concentratie verliezen bij poker is een amateurfout. Het is beter om je aandacht te richten op de strategie en tactieken van andere spelers om inzicht en concurrentievoordeel te krijgen. 

 

Hoe belangrijk is positionering bij poker?

Positionering is essentieel bij poker. Het verandert de dynamiek van de hand, afhankelijk van de positie waarin je je bevindt. De sterkte van de hand zal variëren afhankelijk van de positie van de speler, zelfs als hij dezelfde kaarten heeft. Hoe meer spelers er na je handelen, hoe kwetsbaarder je bent om chips te verliezen door te verhogen.