Ranking van de verschillende pokerhanden

September 14, 2022

De ranking van de verschillende pokerhanden kennen is erg belangrijk als je poker wilt leren spelen. In deze poker gids vind je informatie over hoe je de verschillende pokerhanden kunt rangschikken. De handvolgorde is hetzelfde in alle vormen van poker. Het maakt niet uit of je Texas Holdem poker, Omaha, Stud of een andere vorm van het spel speelt. We behandelen alle pokerhanden zodat je meteen aan de slag kunt.

 

Standaard poker ranking

Een standaard kaartspel heeft 52 kaarten in een pak. We kunnen individuele kaarten rangschikken van hoog naar laag: Aas, Heer, Vrouw, Boer, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2

Hieronder bespreken we de volledige pokerhand ranglijsten, beginnend met de beste handen eerst tot de zwakste handen in volgorde. 

Royal Flush

Een Royal Flush is de best mogelijke hand in poker. Het wordt zo genoemd omdat het alle ‘koninklijke’ kaarten bevat, d.w.z. de vijf beste kaarten in dezelfde reeks. Het is eigenlijk gewoon een Straight Flush met een Aas. 
De kans om een Royal Flush te maken in Texas Hold’em poker is klein. Je hebt slechts 1 kans op 649.739. 

Voorbeeld hand: A♦ K♦ Q♦ J♦ 10♦

Straight Flush

Vervolgens hebben we de Straight Flush. Dit is een minder koninklijke versie van de Royal Flush. Je hebt een Straight Flush als je vijf opeenvolgende kaarten hebt, allemaal van dezelfde reeks. Dus bijvoorbeeld 5-6-7-8-9 klaveren. Bij Texas Hold’em poker voltooi je gemiddeld eens per 3.590 handen een Straight Flush. Als twee of meer spelers een Straight Flush hebben, wordt de speler met de hoogste kaart in de hand tot winnaar uitgeroepen. 

Voorbeeld hand: 10♥ 9♥ 8♥ 7♥ 6♥

Four of a Kind

Zoals de naam al doet vermoeden, bevat deze pokerhand vier kaarten van exact dezelfde waarde. Elke andere willekeurige vijfde kaart voltooit de hand. Dit is een relatief sterke hand op de poker ranglijst. De kans om een Four of a Kind te maken is slechts 1 op 595. Als twee spelers een Four of a Kind hebben is de Four of a Kind met de hoogste kaarten de winnaar. 

Voorbeeld hand: J♦ J♣ J♠ J♥ K♦

Full House

De volgende hand is de eerste van de meest voorkomende handen. Een Full House is een hand met drie kaarten van dezelfde waarde en twee andere identieke kaarten met een verschillende waarde. A-A-A-K-K zou bijvoorbeeld een Full House kunnen zijn. De kansen om een Full House te maken in Texas Hold’em poker zijn ongeveer 37,5 op 1. Als twee of meer spelers een Full House hebben, wint de speler met de hoogste Three of a Kind. Als dit niet tot de winnaar leidt, wint de speler met het hoogste paar.

Voorbeeld hand: A♥ A♣ A♦ 9♠ 9♣

Flush

Een Flush is een hand met vijf kaarten van dezelfde soort. Deze vijf kaarten zijn niet opeenvolgend. Als ze dat wel waren, zou je in plaats daarvan een Royal Flush of Straight Flush hebben. Een Flush is een redelijk sterke hand, maar wees voorzichtig voordat je al je geld naar het midden van de tafel schuift, want deze combinatie kan vaak worden verslagen. Als meer dan één speler een Flush heeft, is de winnaar de speler met de hoogste kaart in zijn Flush. De op één na hoogste, dan de op twee na hoogste enzovoort, worden vervolgens gebruikt om de handen te scheiden. 

Voorbeeld hand: A♠ J♠ 8♠ 4♠ 3♠

Straight

Een Straight zit precies in het midden van de pokerhand ranglijst. Het is een hand met vijf kaarten in rijvolgorde, maar niet van dezelfde reeks. De kans om een Straight te maken is iets minder dan 21:1 in een spel als Texas Hold’em poker. De speler met de hoogste kaart in de hand is de winnaar. 

Voorbeeld hand: 9♥ 8♠ 7♣ 6♦ 5♣

Three of a Kind

Een Three of a Kind is een hand met drie kaarten van dezelfde soort. De andere twee kaarten zullen van elkaar verschillen. Als ze dat niet zijn heb je een Full House, wat een veel betere hand is. Bij Texas Hold’em poker maak je ongeveer eens in de 20 handen een Three of a Kind. De speler met de hoogste kaarten van de drie is de winnaar als meer dan één speler deze hand heeft. Als twee of meer spelers dezelfde Three of a Kind hebben, worden kickers gebruikt. Hierover volgt later meer uitleg.

Voorbeeld hand: 7♠ 7♦ 7♣ K♦ Q♣

Two Pairs

Als je twee verschillende paren hebt met een willekeurige kaart in je hand, dan heb je ‘Two Pair’. De hoogste van de twee paren speel je eerst en het kleinere paar dient alleen om een gelijkspel te breken. Dus koningen en drieën zouden bijvoorbeeld koninginnen en tienen verslaan, terwijl boeren en negens boeren en zevens zouden verslaan. 

Voorbeeld hand: 9♣ 9♦ 6♣ 6♠ Q♥

One Pair

Een van de meest voorkomende pokerhanden is One Pair. Het staat onderaan de poker handranglijst. Een paar is gewoon twee kaarten van dezelfde waarde, zonder andere overeenkomende kaarten. Bij Texas Hold’em poker heb je gemiddeld eens in de 17 handen een paar in je twee startkaarten. 

Voorbeeld hand: A♦ A♥ K♠ 9♦ 4♥

High Card

Als je laatste hand van vijf kaarten in geen enkele categorie in de bovenstaande pokerhandranglijst past, dan heb je het slechtst mogelijke type hand: High Card. De beste kaart in je hand wordt gespeeld, dus het onderstaande voorbeeld is ‘Aas Hoog’. Aas hoog verslaat koning hoog enzovoort. 

Voorbeeld hand: A♠ J♥  9♠ 5♦ 4♣

 

Hoe werken kickers?

Wil je echt goed spelen, dan helpt het ook om de kickers te begrijpen. Kickers zijn eigenlijk reservekaarten in je hand. Als je bijvoorbeeld A-A-K-K-10 had, zou je twee paar hebben en zou je kicker de 10 zijn. 

Je denkt misschien dat je kicker niet belangrijk is, maar het kan het verschil zijn tussen winnen of verliezen. Dit komt omdat de kicker wordt gebruikt om de winnaar te bepalen wanneer twee spelers dezelfde hand hebben. Als beide spelers bijvoorbeeld A-A-K-K in hun hand hebben, maar de ene heeft een 10 kicker en de andere een 8, wint de speler met de 10. Hij heeft namelijk de hogere kicker. 

Als beide kickers hetzelfde zijn en de hand het toelaat, wordt de tweede kicker gebruikt en daarna de derde. Als twee spelers echter precies dezelfde handen hebben, wordt de pot gesplitst. 

 

De sterkte van pokerkaarten begrijpen

Een van de kernwaarden van poker is dat je kunt bepalen of je hand sterk is of niet. Veel factoren dragen bij aan hoe sterk of zwak een bepaalde pokerkaart combinatie eigenlijk is. 

Het aantal spelers bepaalt mede de sterkte van de pokerhand. Als veel spelers ervoor hebben gekozen om de hand vrijwillig te spelen, moet je ervan uitgaan dat ze dit doen omdat ze sterke handen hebben. 

Als er echter maar twee spelers bij een hand betrokken zijn, is de kans kleiner. Een paar azen is bijvoorbeeld een behoorlijk sterke pokercombinatie tegen één speler, maar tegen vier spelers daalt deze aanzienlijk in waarde. 
De speelstijl van je tegenstanders is ook een grote factor. Als ze ‘tight’ spelen, wat betekent dat ze met weinig handen spelen, dan kun je verwachten dat ze met een sterke hand komen opdagen. Spelen ze veel handen, dan gaat de relatieve sterkte van hun hand meestal omlaag. 

De samenstelling van de gemeenschappelijke pokerkaarten bepaalt hoeveel sterke potentiële handen er in het spel zijn. Als je een Three of a Kind hebt, maar er zijn vier kaarten voor een Flush en vier kaarten voor een Straight, dan gaat je pokercombinatie sterkte omlaag. Dit wordt een ‘wet board’ genoemd. Als het bord bestaat uit kaarten die niet op volgorde staan en er geen Flushes mogelijk zijn, gaat je handsterkte omhoog.

 

Pokerhand ranglijsten: Hi, Lo en Hi-Lo

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle pokerspellen de beste hand bepalen op basis van de hoogst gerangschikte hand op de pokerhandranglijst. 

Hi poker

Deze vorm van poker is misschien wel het meest rechttoe rechtaan. Hi-spellen zijn spellen waarin de beste pokerhand wordt bepaald op basis van de hand die het hoogst scoort volgens de bovenstaande ranglijst.
Veel gespeelde voorbeelden zijn: Texas Hold’em en Seven Card Stud

Lo of Lowball poker

Lowball pokerhand rankings keren de normale pokerhand rankings om. Hierdoor is de laagste hand de beste. Versies van low-hand poker verschillen soms naargelang de Aas hoog of laag is en of Straights en Flushes worden geteld.
Lage handen in poker kunnen vaak verwarrend zijn voor beginners in het spel. Belangrijk om te onthouden is dat je laagste vijf kaarten tellen, maar deze kaarten moeten allemaal een verschillende waarde hebben. 

Hi-lo poker

De derde benadering van de pokerhand rangschikking zijn de Hi-lo spellen waarbij de pot wordt verdeeld tussen de speler met de hoogste pokerhand en de laagste pokerhand.