Sit&Go toernooien en strategieën

September 14, 2022

Met zoveel verschillende pokerformaten die beschikbaar zijn, kan het moeilijk zijn om het beste spel te kiezen om te spelen. Een van de meest populaire formaten voor nieuwe spelers zijn Sit&Go toernooien. In deze gids bekijken we de basisconcepten van Sit&Go toernooien en leggen we je uit welke strategieën je kunt gebruiken. 

 

Wat zijn Sit&Go toernooien?

Sit&Go toernooien (SNG’s) zijn online pokertoernooien die beginnen wanneer een vooraf ingesteld aantal spelers zich heeft aangemeld. SNG’s kunnen sterk variëren in aantal spelers, de hoeveelheid tijd dat de blindlevels duren, de prijsverdeling, buy-in-grootte en meer. Er is geen officieel geplande starttijd.
SNG-toernooien worden soms ook live gespeeld, met name op de WSOP. Maar ze begonnen pas echt een belangrijk onderdeel van de pokerindustrie te worden toen online poker sterk steeg in populariteit begin jaren 2000. Aangezien wachten op geplande toernooien een heel gedoe kan zijn, introduceerden online sites SNG’s als een perfect alternatief en werden de SNG-grinders geboren. 

 

De structuur

Toen Sit&Go toernooien voor het eerst werden geïntroduceerd, waren het meestal toernooien van 9 of 10 man met blindlevels van 10 minuten. Naarmate de tijd verstreek, werden er nieuwe, andere en spannendere formaten geboren. 
De meeste serieuze spelers spelen tegenwoordig het liefst 6 Max Turbo of Hyper Turbo SNG’s. Hoewel de snellere structuur van dergelijke toernooien de vaardigheidsfactor van deze spellen beperkt, geven spelers meestal de voorkeur aan een kortere totale speeltijd. Dit leidt vaak tot een hoger uurloon voor competente spelers. 
Heads Up SNG’s, vooral Hyper Turbo met extreem snelle blindlevels, zijn populair geworden bij fans van Multi Table toernooien (MTT’s). 
Veel spelers strijden nog steeds in de Turbo Multi Table SNG’s waar 18 tot 180 deelnemers aan meedoen. Deze toernooien spelen vaak als gewone MTT’s, maar dan met meer spelers dan de gebruikelijke SNG. Ze beginnen zodra er voldoende spelersaantallen zijn gemeld. 

 

Return of Investment en uurtarieven

Als je serieus bezig bent met poker, wil je ook graag geld winnen. De manier om je winsten in SNG’s te meten is door middel van Return of Investment (ROI) en het winstpercentage per uur. Spelers hebben vaak verschillende meningen over wat belangrijker is, maar over het algemeen geldt dat hoe hoger je winstpercentage per uur is, hoe meer je verdient. 
Return of Investment is het percentage van de gemiddelde aankoop die je doet per gespeeld toernooi. Als je bijvoorbeeld € 5 SNG’s speelt en je ROI is 10%, dan betekent dit dat je € 0,50 wint per gespeeld toernooi. Dit lijkt misschien laag, maar in feite zijn de aantallen in het moderne spel zelfs nog lager voor winnende spelers en het volume is uiterst belangrijk. 

Dit is waar het winstpercentage per uur begint. Wat je ROI ook is, hoe meer tafels je tegelijkertijd kunt spelen, hoe meer geld je per uur kunt verdienen. Als je bijvoorbeeld 10 tafels tegelijk kunt spelen zonder dat dit je ROI vermindert, maak je een hoger winstpercentage per uur dan wanneer je slechts aan één of vijf tafels tegelijk speelt. De topspelers in het spel spelen veel meer dan 10 tafels tegelijk, aangezien de meeste van hun beslissingen in SNG-toernooien vrij algemeen zijn en gemakkelijk te maken zijn voor ervaren spelers. 

 

De fasen

SNG-toernooien kunnen worden gekenmerkt door drie belangrijke fasen: de eerste, midden en laatste fase. 
De eerste fase omvat de eerste paar niveaus van het toernooi. De vroege stadia van het toernooi wordt gekenmerkt door solide en tight poker. De stack/blind-ratio is hoog aangezien je het toernooi vaak begint met 100 BB’s. Je hebt er baat bij om er alles aan te doen om een sterke positie in te nemen aangezien er weinig te stelen valt in termen van blinds. Dit is de fase waarin je de onervaren spelers zichzelf ziet vernietigen wanneer ze zwakke handen spelen. Als je geen grote handen krijgt, bewaar dan je fiches, speel goed en wacht op het moment dat de blinds er toe doen.

Naarmate de blinds hoger worden en het aantal overgebleven tegenstanders begint te dalen, wordt het spel agressiever. De middelste fase van het SNG-toernooi wordt gekenmerkt door het stelen van blinds, raises en re-raises. In een cashgame is het verdedigen van je blind niet essentieel voor succes, in een SNG-toernooi is dit van cruciaal belang. De midden-fase van een SNG-toernooi begint met de introductie van de antes. Antes zijn erg belangrijk in Sit&Go toernooien omdat ze de potten belangrijker maken. Op dit moment is de gemiddelde stack gedaald tot ongeveer 20 BB’s en wordt het tijd om je stack te gaan gebruiken om chips te stelen. Je hebt veel mogelijkheden om je stack te laten groeien zonder showdowns. 

De laatste fase bevindt zich meestal op de bubbel. Dit is het meest strategische onderdeel van elk SNG-toernooi. Vanuit een monetair perspectief is dit de belangrijkste fase omdat je fouten je hier het meeste zullen kosten en goed spelen je het meeste geld zal opleveren. Met nog maar één speler te gaan voor de betalende plaatsen worden deze toernooien vaak een zenuwslopende strijd als één speler all-in gaat en de anderen folden. Het leren van een solide strategie zal uiterst belangrijk zijn voor het laatste spel. Je hebt nu een veel betere hand nodig om een all-in bet te callen dan dat je zelf all-in moet gaan.

Eenmaal de bubbel een feit is en de resterende drie spelers in het prijzengeld vallen, verandert de strategie opnieuw. Aangezien de blinds nu enorm zijn in verhouding tot de stackgroottes zijn all-in inzetten weer de norm. Maar zonder het risico van eliminatie, verhogen en callen spelers met veel zwakkere posities. 

 

Het verschil tussen toernooi- en cashgame-strategie

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen een SNG en cashgame-strategie:

  1. De relatie tussen stackgroottes en de toenemende blindlevels in SNG-toernooien. 
  2. De manier waarop winst wordt gemaakt en de daaruit voortvloeiende relatie tussen chipwaarde en eigen vermogen.

Cashgame pokerspelers spelen doorgaans met ‘deep stacks’ in verhouding tot de blinds. Dit betekent dat het inzetten gedurende een hele hand plaatsvindt waardoor je tijd hebt om de sterkte van de handen van je tegenstander te beoordelen. Sit & Go-strategie begint met deep stacks, maar al snel zijn de stapels ondiep in verhouding tot de blinds – vaak 10 keer de blind of minder. 

Dit betekent dat in plaats van verschillende handen, SNG-strategie te maken heeft met reeksen handen. Voor spelers die gewend zijn aan cashgames, kunnen SNG’s een ongeschoolde versie van poker lijken, maar spelers die bedreven zijn in deze strategie hebben een aanzienlijk en winstgevend voordeel. 

In een cashgame zijn de fiches in je stapel precies de waarde van de euro die eraan is toegekend. Door de verschillende fasen van een SNG-toernooi zullen de chips die je bezit daadwerkelijk van waarde veranderen. Dit komt doordat de speler die uiteindelijk alle chips wint, niet al het prijzengeld wint. 

Normaal gesproken betalen SNG-toernooien 50% voor de eerste, 30% voor de tweede en 20% voor de derde speler. Als 10 spelers een € 10 SNG starten met 1.000 chips, dan is elke chip 1 cent waard aan het begin van het spel. Aan het einde heeft de winnaar alle 10.000 chips, maar de verdeling van de prijzenpot levert hem € 50 op, wat betekent dat elke chip € 0,50 waard is. 

Bewustwording van de veranderende waarde van chips en de wiskunde van de prijzenpot zijn het belangrijkst bij de bubbel, wanneer slechts één speler de prijs mist. 

Samengevat gaat het bij de SNG-strategie om drie op elkaar inwerkende factoren. Je vermogen om je aan te passen aan de veranderende spelomstandigheden, inzicht in hoe de prijzenpot de waarde van de chips verandert en het vermogen om de call- en raise-ranges van je tegenstanders nauwkeurig in te schatten. Deze factoren zijn het belangrijkst tijdens bubble play. Dit is waar het grootste deel van de winst van een goede SNG-speler vandaan komt.

 

Voordelen en nadelen van Sit&Go’s

Voordelen:

  • Sit&Go’s zijn praktischer dan traditionele toernooien. Je hoeft je planning niet rond de starttijden te regelen. Je gaat gewoon zitten en speelt mee. Als je knock-out wordt geslagen, kun je gewoon in een andere spelronde springen. Je kunt ook SNG’s aan meerdere tafels spelen als je dat wilt. Dit kan niet bij traditionele toernooien. 
  • SNG toernooien zijn veel sneller. Je hoeft geen zes uur achter je computer door te brengen zoals bij traditionele MTT’s met groot veld. Dit verbetert je uurtarief en verzacht de variantie. 
  • Sit&Go’s aan één tafel betalen een groter deel van het veld uit dan traditionele MTT’s. 

Nadelen:

  • SNG’s hebben kleine prijzenpotten in verhouding tot hun buy-ins. Dit betekent dat je meestal geen enorm bedrag gaat winnen. 
  • Sit&Go toernooien hebben over het algemeen minder variantie dan MTT’s, maar je zult nog steeds een aantal all-ins moeten winnen als je de pot wilt.