Introductie voor het wedden op paardenrennen - tips en een beginnersgids

November 15, 2022

Wedden op paardenrennen is al eeuwen oud. Weinig sporten hebben zo een eigen wereldje voor sports betting als paardenrennen. Voor een beginner kan het inzetten op paardenrennen dan ook heel anders lijken. Als je eenmaal de belangrijkste begrippen kent, wordt het uitzoeken van de beste odds gelijk een stuk makkelijker. In onze gids hieronder lees je precies hoe paardenrennen werkt, hoe wedden op paardenrennen werkt en welke begrippen anders zijn dan in andere sporten.  

 

Wat is paardenrennen?

Dat lijkt misschien een gekke vraag. In de basis is paardenrennen vanzelfsprekend een race tussen renpaarden. Achter dat inkoppertje zitten echter belangrijke verschillen. Zo zijn er verschillende soorten paardenrennen: met of zonder jockey op het paard, met verschillende afstanden en diverse ondergronden. Ook het paardenras kan per race verschillen. 

Daarnaast zijn er ook allemaal manieren waarop de race in balans wordt gebracht. In principe wordt in een race gezorgd dat ieder paard evenveel kans heeft om te winnen (of wordt dat ideaal benaderd). Zo worden snelle paarden soms belast met extra gewicht en is ook de leeftijd een belangrijke factor voor paarden. 

Ten slotte is het wedden op paardenrennen een vak apart. Er zijn allerlei omstandigheden om rekening mee te houden: de locatie, de ondergrond, het weer en zelfs de gemoedstoestand van een paard (en jockey) kunnen het verschil maken tussen een goede en slechte race voor een paard. Veel van de informatie over hoe een paard eerder heeft gepresteerd in vergelijkbare races is direct in te zien in de statistieken. 

 

Soorten paardenrennen

Eerst een overzicht van de verschillende soorten paardenrennen. Er zijn races met en zonder hindernissen. Daarnaast zijn er ook races met een jockey op het paard of met een sulky (een karretje). Als je inzet op paardenrennen bij Unibet, worden die twee categorieen apart aangeboden. Je klikt dus op de ene of de andere categorie (of beide) om de beschikbare races te zien. 

De races staan gewoonlijk gesorteerd op begintijd, zodat je een race kunt kiezen met voldoende tijd om te beslissen (maar met een lager risico dat paarden nog uit de race worden gehaald). In het overzicht staat de belangrijkste informatie over de race: weersomstandigheden, baanconditie, het type race en de afstand. 

De weersomstandigheden hebben verder geen uitleg nodig, maar het type race en de afstand kunnen even wennen zijn. Een flat race is een ‘gewone race’, tegenover een handicap race, waar de paarden een extra gewicht krijgen om eventuele kwaliteitsverschillen te compenseren. 

Daarnaast kan de race een claiming race of stakes race zijn - in een claiming race zijn de paarden na afloop te koop (voor wie op de renbaan aanwezig is) en in een stakes race legt iedere eigenaar geld in om mee te doen, wat weer als prijzengeld wordt verdeeld. Deze kwalificaties hebben verder geen invloed op hoe de race eruitziet. 

Om te zien over welke afstand wordt gereden, zijn er drie weergaven mogelijk: een afstand in ‘furlong’, miles of gewoon in meters. Een furlong is een achtste mijl (201,17 meter). Races worden gereden in 5 furlong of meer; een race met 5 furlong staat aangegeven als 5F (wat neerkomt op ongeveer 1.000 meter). 

Net als in andere sporten, biedt Unibet ook uitgebreide statistieken voor de paardenrennen. Door op de naam van het paard te klikken en de knop ‘overzicht’ te selecteren, zie je de laatste races van het paard. In een oogopslag zie je welke plaatsen het paard heeft gehaald en onder welke omstandigheden. 

De plaats en andere data voor de race spreken voor zich, maar twee statistieken vergen wat uitleg. De marge die genoemd wordt, is de marge waarmee het paard heeft gewonnen (bij een negatief getal) of verloren (bij een positief getal). Hoe groter dat getal, hoe groter de marge. Daarnaast staat er onder de plaats die het paard haalde, de afkorting SP (starting price). Dit is de notering waarmee het paard uiteindelijk aan de race begon. 

 

Hoe wedden op paardenrennen

Als je een race hebt gekozen en op de hoogte bent van het type race zoals hierboven staat aangegeven, is het tijd om een inzet te plaatsen. Inzetten bij paardenraces werken anders dan in andere sporten, hoewel er overeenkomsten zijn met bijvoorbeeld de Formule 1
De odds staan steeds achter de naam van het paard. Bijzonder aan paardenrennen is dat de eventuele geschiedenis van de odds ook staan aangegeven; je ziet dus of een notering is gewijzigd en of deze hoger of lager is uitgevallen. 

Met alle informatie tot je beschikking, is het een kwestie van een inzet plaatsen. De simpelste inzet is om het paard te kiezen waarvan je denkt dat het de race wint. Daarnaast zijn er echter enkele bijzondere inzetten bij paardenwedden, waarover je hieronder alles leest. 

 

Forecast

De forecast is een inzet op twee paarden, waarbij je kiest welk paard als eerste en als tweede eindigt. Dit is vanzelfsprekend een inzet met meer risico dan alleen het winnende paard, maar er zijn manieren om een forecast aan te passen en het risico op die manier te beperken. 
Zo is er een reverse forecast, waarbij je de top twee van de race aangeeft, maar de volgorde waarin de paarden finishen niet uitmaakt. Hiermee wordt de totale inzet verdubbeld, omdat je in feite twee weddenschappen tegelijk selecteert. Je creëert een reverse forecast door op je betslip ‘willekeurige’ aan te vinken (voor een willekeurige positie). Deze inzet wordt ook een quinella genoemd. 

Een trifecta is een vergelijkbare inzet, waarbij je drie paarden selecteert en inzet op een eerste, tweede en derde plek voor die drie paarden. Om ook bij deze inzet te zorgen dat de volgorde niet uitmaakt (zodat je de top drie voorspelt, maar niet wie op welke plek komt), moet je zes keer inzetten.   

Een variant hierop is de combination forecast, die lijkt op de gewone combinatieweddenschappen in andere sporten. Hierbij selecteer je een aantal verschillende uitslagen, waarbij je inzet op al die scenario’s tegelijk. Kies je dus drie paarden voor een combination forecast, zoals in het voorbeeld hierboven, dan leidt dat tot zes scenario’s en daarmee ook zes inzetten. 

 

Each Way bet

De Each Way bet komt ook voor buiten het paardenrennen. Bij de Each Way bet sluit je ook twee weddenschappen tegelijk af. De eerste weddenschap is voor de winst, dus als het gekozen paard de race wint. De tweede weddenschap is voor plaatsing van het paard, dus inzetten op een podiumplek. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van zogenaamde 1 / 4 odds. 

Heeft een paard zulke odds met een notering 8.00, dan krijg je met een totale inzet van € 10 een bedrag van € 15 voor een podiumplek en € 60 als het paard wint - die € 60 bestaat uit een € 45 voor de winst en € 15 voor de podiumplek. Om een Each Way bet te selecteren, moet je een apart vak aanvinken als je je inzet plaatst. 

Die odds verschillen echter, omdat het per race verschilt hoe de Each Way bet in elkaar steekt. Dit wordt bepaald door het aantal paarden in de race. Races met twee tot vier paarden komen helemaal niet in aanmerking voor deze inzet. Voor andere races gelden de volgende odds:

  • Bij races met vijf tot zeven paarden win je met een kwart van de noteringen voor een plek bij de eerste twee. Dit wordt op je betslip aangegeven als 1/4 1-2. 
  • Doen er acht tot elf paarden mee, dan geldt dat je 20% van de odds wint als je paard bij de eerste drie eindigt: dit wordt weergegeven als 1/5 1-3. 
  • Races met twaalf tot vijftien paarden hebben odds 1/4 1-3
  • Voor races met meer dan vijftien paarden gelden odds 1/4 1-4.  

 

Regel 4

Zelfs als je alleen even rondkijkt bij de beschikbare regels, kom je regel 4 vaak tegen. Deze regel betekent simpelweg dat de noteringen worden aangepast als een paard uiteindelijk niet meedoet aan de race. Dat klinkt logisch, maar kan toch voor een onaangename verrassing zorgen als het voor het eerst voorkomt. 

De reden is simpel: als in een race met elf paarden een van de paarden uitvalt, is het een race met tien paarden. Ieder paard heeft daarmee in ieder geval 10% meer kans om te winnen. Op het moment dat een paard inderdaad uitvalt, worden reeds geplaatste inzetten daarop aangepast. Het kan dus zijn dat je ruim van tevoren inzet, het juiste paard selecteert, maar minder wint dan op je betslip stond aangegeven.   

 

Live paardenrennen kijken met Unibet TV

In het overzicht met beschikbare races zie je ook direct welke races via de livestream worden uitgezonden. Zolang je ingelogd bent, is het mogelijk om deze races live te volgen. Als wedden op paardenrennen nieuw voor je is, is dat een goede manier om bekend te raken met de sport en om te zien hoe de odds worden samengesteld.