Hoe speel je Texas Hold’em Poker?

September 14, 2022

Voordat je aan de slag gaat met Texas Hold’em poker, moet je natuurlijk eerst de basisregels kennen. Texas Hold’em is de populairste variant van poker. Deze versie wordt het meest gespeeld, zowel tijdens toernooien, cashgames als in de vele online poker rooms. Een goede basiskennis en inzicht in het spelverloop en de beslissingen die je kunt nemen is erg belangrijk voordat je gaat spelen. Op deze pagina kom je te weten hoe je Texas Hold’em speelt en wat de algemene regels zijn van poker. 

 

Verschillende soorten poker spellen

Je kunt op verschillende manieren poker spelen. Zo heb je cashgames en toernooien. In een cashgame kun je meespelen en vertrekken wanneer je maar wilt. Je speelt meteen voor geld. De chips die je hebt vertegenwoordigen de hoeveelheid geld die je hebt. 

Verder heb je poker toernooien. Je gaat dan spelen totdat je al je chips hebt verloren of tot je de chips van de andere spelers heb gewonnen. Jij en alle andere spelers betalen inschrijfgeld voor het poker toernooi. De verzameling van dit geld is de prijzenpot die je kunt winnen. Meestal wordt de pot verdeeld over meerdere spelers. Dit is vooral het geval bij grotere toernooien. Over het algemeen geldt dat hoe groter het toernooi, hoe meer spelers een prijs zullen krijgen. 

 

Texas Hold’em poker regels

Hoog tijd om de poker regels van Texas Hold’em uit te leggen. Bij deze versie van poker heb je altijd een dealer. De dealer zal elke hand één positie naar links opschuiven. De speler links van de dealer moet de kleine blind plaatsen en de speler links daarvan is de grote blind. Dit gebeurt allemaal automatisch als je poker gaat spelen bij Unibet. 
Vervolgens krijgt elke speler twee kaarten en daarna begint de eerste inzetronde. Tijdens deze ronde moet de speler die de big blind is, eerst een beslissing nemen. De opties zijn: call, raise en fold. Callen is gelijk aan het bedrag van de hoogste inzet op dat moment. Dit is de automatische inzet van de big blind. Met een raise verhoog je de inzet en een fold betekent dat je niet meespeelt. 

Deze inzetronde eindigt wanneer de hand is gewonnen door iedereen die besluit te folden behalve de winnaar van de hand. Of wanneer er meerdere spelers zijn die de hoogste inzet hebben gehaald. 
De hand gaat verder met drie kaarten die op tafel worden gelegd. Dit noemt men ‘de flop’. Elke speler kan deze kaarten gebruiken om zijn hand te verbeteren. Een andere inzetronde zal plaatsvinden tussen de spelers die nog actief spelen met de hand. De eerste speler links van de dealer mag als eerste handelen. De opties zijn check of bet. Kies je voor ‘check’ dan laat je de beurt naar de volgende speler gaan, zonder dat je de inzet verhoogt. En bij een ‘bet’ plaats je nieuwe fiches in de pot. Als de eerste speler inzet, krijgt de ander wederom de optie om te callen, verhogen of folden. 

Als alle inzetten zijn gematcht, begint ‘de turn’. Er komt dan een vierde kaart op tafel. Net als na de flop is er weer een inzetronde. Vervolgens wordt de vijfde en laatste kaart op tafel gelegd. De laatste inzetronde van de hand vindt plaats. Als er nog meerdere spelers een hand spelen, krijgen we een ‘showdown’. Alle spelers laten dan hun kaarten zien en de winnaar van de hand krijgt de chips die in de pot zitten. 

Bij Texas Hold’em poker is het je doel om de beste combinatie te maken met vijf kaarten. Hiervoor gebruik je de vijf gemeenschappelijke kaarten op tafel en de twee kaarten die je in je hand hebt. Om te weten welke hand sterker is dan een andere hand, kun je onze gids bekijken met de ranking van de verschillende pokerhanden. Het is belangrijk dat je de poker handranglijst goed bestudeerd zodat je weet welke hand een andere hand kan verslaan. Degene met de best hand wint namelijk de volledige prijzenpot. 

 

De regels van een hand in poker

Hieronder leggen we in meer detail uit hoe je je hand in poker kunt spelen, inclusief concrete voorbeelden. Zo krijg je een beter beeld van het spelverloop van Texas Hold’em poker. Bovendien leer je hieronder de verschillende poker termen beter kennen.

De dealer button

De dealer button wordt vaak aangeduid als ‘Dealer’ of ‘D’. Zo weet je meteen wie de dealer van de hand is. Elke speler kan op een gegeven moment de dealer zijn. Na elke hand gaat de dealer button met de klok mee naar de volgende speler. De dealerpositie is een van de gunstigste posities bij poker. In deze positie mag je namelijk als laatste handelen nadat je alle andere spelers hebt zien handelen. De enige uitzondering op deze regel doet zich voor tijdens de eerste inzetronde, waar de blinds na de dealer optreden. Bijvoorbeeld als je je in de beginfase van een toernooi bevindt en je hebt in totaal 3.000 chips. 

Blinde weddenschappen

Voordat de kaarten worden gedeeld, moeten twee spelers links van de dealer de blinds inzetten. Deze inzetten zijn verplicht en zetten aan tot actie. Eerst heb je een small blind die de helft is van de big blind. Het bedrag van de blinds wort bepaald door de inzet. Als de blind levels bijvoorbeeld 20-40 zijn en je zit in de big blind, dan moet je dus 40 chips inzetten.

De deal

Zodra de blinds zijn geplaatst, krijgt elke speler twee kaarten met de afbeelding naar beneden. Dit zijn gesloten kaarten of hole cards. De beste twee gesloten kaarten die je kunt krijgen aan het begin van een hand zijn twee azen. Voorbeeld: je krijgt Aas – Vrouw (AQ) beide harten.

Preflop

De eerste inzetronde is de preflop. De speler aan de linkerkant van de big blind is de eerste speler die mag handelen. Hij heeft de optie om ofwel het bedrag van de big blind te callen, te verhogen of te folden door zijn kaarten gesloten op tafel te leggen. 
Voorbeeld: de eerst speler die aan de beurt is, verhoogt naar 120. De dealer callt. De totale pot is nu 360 (3x120) plus de small blind (20) die heeft gefold. Dit maakt een totaal van 380.

De flop

Nadat de eerste inzetronde is afgerond, worden drie gemeenschappelijke kaarten open op tafel gelegd. Alle actieve spelers kunnen deze drie kaarten samen met hun twee hole cards gebruiken om de best mogelijke hand te creëren. Deze drie kaarten staan bekend als de flop. 
Voorbeeld: de flop toont K (harten), Q (schoppen), 8 (harten). Jij bent de eerste die mag beslissen en je kiest ervoor om te checken. De speler die de eerste raise heeft geplaatst, bet 240. De dealer fold en jij besluit te verhogen naar 600. De andere speler callt. De pot is nu de initiële 380 + 600 + 600 = 1.580.

De turn

Na de tweede inzetronde wordt een vierde kaart gedeeld, de turn. Voorbeeld: de turn laat een harten 4 zien. Dit geeft je de best mogelijke hand op dit moment als je de Aas high flush maakt. Jij bent de eerste die handelt en besluit om 900 extra chips in te zetten. De speler achter je callt. De pot is nu 1.580 + 900 + 900 = 3.380.

De river

Nadat de derde inzetronde is afgelopen, wordt de laatste kaart gedeeld. Dit noemt men ‘de river’. Voorbeeld: de river is schoppen 4. Je gaat all-in voor je resterende 1.380 chips, de speler callt. De totale en laatste pot is 3.380 + 1.380 + 1.380 = 6.140 chips.

De showdown

Na de laatste inzetronde van Texas Hold’em, gaan we kijken naar wie de hand heeft gewonnen. Voorbeeld: je laat je AQ harten zien. Je tegenstander toont AK. Jij hebt een flush met alle harten (A, K, Q, 8, 4) en je tegenstander heeft twee paar (K, K, 4, 4, A). Dit betekent dat jij de hand wint en alle chips in de pot krijgt! 

 

Conclusie

Texas Hold’em poker lijkt op het eerste gezicht misschien wat ingewikkeld. Als je echter eenmaal alle regels en combinaties goed kent, is het vrij eenvoudig. Leer vooral de handcombinaties goed kennen voordat je met echt geld gaat spelen. Door vaak te spelen begrijp je beter welke beslissingen je kunt nemen. Het leren van de basisregels van Texas Hold’em poker is eigenlijk niet zo moeilijk, maar het beheersen van het spel is een andere zaak. Dit maakt Texas Hold’em ook zo interessant. We raden je daarom aan om zoveel mogelijk te oefenen. Je hoeft echter geen expert te zijn om er wat extra geld mee te kunnen verdienen. 
Voor meer tips, uitleg en poker strategieën, kun je onze online poker gidsen raadplegen.