Poker beginners gids: Texas Hold’em

September 14, 2022

Texas Hold’em poker is de populairste poker variant die je zowel in toernooien als cashgames kan spelen en zowel in fysieke als online casino’s. Het is eigenlijk de meest standaard versie van poker. Als je een beginner bent, is het dus belangrijk om Texas Hold’em te leren spelen. In deze poker beginners gids leer je er alles over. 

 

Hoeveel mensen kunnen poker spelen aan een tafel?

Poker is een kaartspel dat je officieel met zes tot negen spelers speelt. ‘Heads up’ betekent dat je met twee spelers speelt. Dit kan gebeuren in bepaalde situaties, bijvoorbeeld tijdens een poker toernooi. Wanneer het toernooi bijna afgelopen is of wanneer een gewoon poker spel het einde bereikt en de laatste twee spelers het tegen elkaar opnemen. 
Een ander voorbeeld van een heads-up is een heads-up poker spel waar slechts twee spelers één op één tegen elkaar gaan spelen. 

 

Texas Hold’em Poker basisregels

Voordat je de handelswijze gaat leren van Texas Hold’em kun je de verschillende pokerhanden gaan bestuderen zodat je weet welke hand sterker is dan een andere hand. In de gids met de ranking van de verschillende pokerhanden kom je te weten welke hand een andere hand overtreft. 
De dealer deelt twee kaarten aan het begin van elke ronde. Deze kaarten laat je niet aan je tegenstanders zien. Dit worden ‘hole cards’ of ‘pocket cards’ genoemd. Ze worden gebruikt om een poker hand te maken in combinatie met de vijf andere kaarten die de dealer op tafel legt. 

Er is een inzetronde na elke fase van de deal:

 • Preflop (de hole cards)
 • De flop (de eerste drie gemeenschappelijke kaarten)
 • De turn (de vierde gemeenschappelijke kaart)
 • De river (de vijfde en laatste gemeenschappelijke kaart)

De inzetten tijdens de turn- en riverfase zijn twee keer zo hoog als de inzetten voor en tijdens de flop. Je kunt elke combinatie van hole cards en board cards gebruiken voor je laatste hand bij de showdown.
Door een paar minuten te oefenen met de gratis Texas Hold'em-spellen online, kun je binnen de kortste keren beginnen met spelen. Spelen is echter niet het moeilijkste deel - winnen wel.

 

Wat zijn blinds bij poker?

De blinds bij Texas Hold'em Poker brengen de actie op gang. Het zijn twee gedwongen inzetten die je in de pot moet plaatsen (potentieel winnend bedrag).
Er zijn twee soorten blinds: small blinds en big blinds. Big blinds zijn altijd twee keer zo groot als small blinds. De speler die aan de linkerkant van de dealer zit, legt een small blind op de tafel en de speler aan de linkerkant een big blind.
Op een startstapel van 2.000 chips beginnen de blinds bijvoorbeeld meestal bij 25/50. Als de tijd om is, gaan de blinds omhoog naar 50/100.

 

De volgorde van handelen in poker

Bij poker beweegt de actie naar links. Zodra de blinds zijn geplaatst, moet de persoon aan de linkerkant van de big blind beslissen of hij de hand wilt spelen. Spelers hebben drie opties om uit te kiezen:

 • Fold: deze optie kies je wanneer je niet wilt deelnemen aan de hand en de kaarten opgeeft.
 • Call: dit houdt in dat je deelneemt aan de hand en dat de big blind wordt gematcht. 
 • Raise: je verhoogt de inzet met minimaal het dubbele van de big blinds. Dit is duidelijk een teken van een sterke hand. Als de blinds bijvoorbeeld zijn ingesteld op 25/50, moet een raise minimaal 100 zijn, waardoor de big blind wordt verdubbeld. 

Wanneer iemand over de blinds verhoogt, zal elke speler, inclusief de spelers die de blinds hebben geplaatst, op hun beurt wachten om te beslissen of ze willen callen (deelnemen door de verhoogde inzet te matchen). Zodra de inzetten zijn geplaatst, moet de dealer in totaal vijf kaarten met de afbeelding naar boven delen om de ronde te voltooien. 

 

Wat gebeurt er na de eerste inzetronde in poker? 

Zodra de eerste inzetten zijn geplaatst, gaat de dealer de eerste drie kaarten dealen. Dit wordt ook wel ‘de flop’ genoemd. Na de flop vindt nog een inzetronde plaats, beginnend bij de speler die de kleine blind heeft geplaatst, altijd naar links. Spelers zijn niet verplicht om in te zetten omdat ze ook een optie hebben om te ‘checken’, wat simpelweg betekent dat ze geen inzet plaatsen en de volgende kaart gratis willen zien. Als iedereen checkt, wordt de volgende kaart gedeeld. Als een speler opnieuw inzet, wacht iedereen op zijn beurt om te beslissen of hij gaat folden, callen of raisen. 
De volgende kaart die wordt gedeeld, is ‘de turn’. Dit is de vierde kaart waarna er weer een inzetronde plaatsvindt. Hierdoor krijgt iedereen nog een kans om te beslissen of ze in de hand willen blijven. De laatste kaart is ‘de river’. Na de laatste inzetronde moeten spelers hun hole kaarten onthullen. Om een pokerhand te maken, moeten spelers hun gesloten kaarten combineren met drie van de vijf kaarten die door de dealer zijn gedeeld om een hand te maken. De speler met de beste hand wint de pot.

 

Profiteer van je poker positie aan de tafel

Positie is extreem belangrijk bij poker. Poker is een spel met onvolledige informatie, dus alle informatie die je over je tegenstander kunt krijgen, is waardevol. Door in de juiste positie te zijn, kunnen we zien wat onze tegenstander doet voordat we onze beslissing nemen, wat enorm gunstig is.
Veel goede spelers zeggen dat de kaarten er niet toe doen wanneer je in positie speelt en tot op zekere hoogte is dat waar. Alleen al door onze tegenstander te kunnen volgen, kunnen we ons spelplan aanpassen aan wat we willen dat onze tegenstander doet. Er zijn veel handen die je winstgevend in positie kunt spelen, maar die niet winstgevend zouden zijn als je uit positie speelt. 

 

Wat is een poker toernooi?

Een poker toernooi is een toernooi dat gespeeld wordt met een aantal spelers, vanaf 10 tot wel duizenden spelers. De poker spelers spelen aan verschillende tafels totdat de finaletafel is bereikt. Het toernooi eindigt als een speler alle chips van het toernooi wint. Bij Unibet krijg je de keuze uit verschillende soorten poker toernooien. Zo is er altijd wel eentje dat bij je past. 

Je krijgt de keuze uit verschillende soorten poker toernooien:

 • Freeze-out: geen re-buy toegestaan
 • Multi-buy: je kunt meerdere stapels kopen in plaats van er maar één te hebben
 • Freeroll: toernooien waaraan je gratis kunt deelnemen. Ze bieden echter nog steeds geldprijzen of toernooi tickets. 
 • Gegarandeerde toernooien (GTD): deze toernooien hebben een gegarandeerde prijzenpot in tegenstelling tot een collectieve prijzenpot op basis van het aantal deelnemers. Wanneer bijvoorbeeld een € 2.000 GTD toernooi met een buy-in van € 10 minder dan 200 spelers heeft, blijft de prijzenpot nog steeds staan op € 2.000. Als er meer dan 200 spelers deelnemen, wordt de GTD-prijzenpot verhoogd. 
 • Satellites: dit zijn kwalificatietoernooien waarvan de prijs een ticket voor een groter toernooi is. Dit ticket kan voor zowel een online als een live toernooi dienen. 
 • Bounty: een toernooi waarin je beloont wordt voor het elimineren van een andere speler.

 

Wat is een ‘re-buy’?

Een re-buy is de optie om een nieuwe stapel chips te kopen zodra de initiële startstapel verloren is gegaan. Re-buys zijn altijd mogelijk. De informatie per toernooi of titel kan aangeven of re-buys tot de mogelijkheden behoren. In Freeze-out toernooien krijg je bijvoorbeeld maar één stapel chips. Het is belangrijk om rekening te houden met het niveau van de blinds voordat je de re-buy koopt. Re-buys mogen meestal binnen het eerste uur van het toernooi worden gekocht. 

 

Wat is een ‘add-on’?

Een add-on lijkt eigenlijk sterk op een re-buy. Het verschil is dat een speler niet uitgeschakeld hoeft te worden om een add-on te kopen. Een add-on kan alleen worden gekocht vlak voordat het re-buy uur sluit. 

 

Wat is een cashgame bij poker?

De basisregels van poker blijven altijd hetzelfde. Het maakt niet uit of je kiest voor een cashgame, een Sit ’n Go of een freeze-out toernooi. Een van de belangrijkste voordelen van een cashgame is dat je aan een game kan deelnemen en het spel weer kunt verlaten wanneer je maar wilt. Als je winst hebt gemaakt en de tafel wilt verlaten, kan dit in een cashgame. Een ander verschil is dat de blinds niet in stappen omhoog gaan. Ze blijven ongewijzigd, maar de rake wordt anders berekend. 

 

Wat is de bubbel?

De bubbel verwijst naar de speler die net naast het prijzengeld grijpt. Als je bijvoorbeeld een toernooi hebt met 300 spelers en enkel de beste 30 spelers ontvangen een uitbetaling, dan is de persoon op de bubbel degene die op de 31ste plaats is geëindigd. Het is altijd aan te raden om de posities op het leaderboard bij te houden. Dit kan namelijk de strategie veranderen totdat de persoon op de bubbel is geëlimineerd.